Јеремић у УН: Тражим част да још једном служим

Имам непоколебљиву веру у вредности Уједињених нација, вредности које нам под једним кровом доноси заклетва „не остављати никога“, без обзира на пол, расу, веру, боју или националност, поручио је данас кандидат Србије за генералног секретара УН Вук Јеремић и затражио подршку држава чланица УН за обављање те важне дужности.

“Тражим част да вам још једном служим, водећи се уверењима да снажан мултилатерализам представља најјачу заштиту против глобалних опасности са којима се суочавамо, да се постојећи ресурси УН морају користити ефикасније, као и да ревитализоване УН треба да буду у центру глобалног управљања”, рекао је Јеремић представљајући своју кандидатуру.

Као млад човек, додао је он, био сам сведок последица неуспеха дипломатије, одсуства владавине закона и таласа сиромаштва.

Борио сам се за демократију, људска права и помирење, рекао је Јеремић, подсећајући да различитите функције које је обављао. „Председавао сам Саветом Европе и имао привилегију да предводим напоре који су довели до консензуса у Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС). Као председник Генералне скупштине УН, радио сам напорно да премостимо разлике између развијених и земаља у развоју, како бисмо могли да формализујемо УН – Г20 сарадњу“, истакао је Јеремић.

Јеремић је нагласио да обезбеђивање мира, стабилности и стални напредак човечанства захтевају нове глобалне стратегије и решења, као и интензивну међународну сарадњу.

Ад хок плурализам, волунтаризам и неформалне мреже, без обзира са како добрим намерама, не могу бити замена за снажан и свеобухватан мултилатерализам у 21. веку, указао је Јеремић.

Јеремић додаје да у центру тог задатка морају бити УН: организација – једногласно подржана, са свеобухватним легитимитетом и универзалним чланством.

Међутим, рекао је Јеремић, приметне су растуће критике да је УН систем неефикасна и садржи превише чинилаца, као и да приступ „статус кво“ чине УН неприкладном за своју сврху у 21. веку.

Платформа од 53 конкретне мере

“Поносан сам што пред вас могу да изнесем детаљну платформу политике која садржи 53 специфичне и конкретне мере које сам спреман да применим од првог дана”, рекао је Јеремић и истакао да 9. генерални секретар УН преузима функцију у време нестабилности која све прожима.

Верујем, додао је Јеремић, да је могуће да се изборимо са растућим изазовима, али само ако постоји генерално преиспитиање како се води превентивна дипломатија и мировне операције.

„Верујем, такође, да нам је потребна нова генерација УН мисија стабилизације које се могу послати било где где је потребно. Детаљно сам изложио у својој платформи да би такве мисије требало да имају снажнија правила ангажовања, бољу опрему и борбену логистику, снажну цивилну компоненту и процедуре за брзо регрутовање особља“, предочио је Јеремић.

Тежићу, најавио је он, оснаживању свеобухватних против-терористичких способности УН, као и рад на развоју мултилатералних одговора на неконвенционалне претње, попут оних који долазе из сајбер простора.

Последње, али не најмање важно, је чињеница да су докази о сексуалном злостављању које чине припадници мисија УН страшна мрља на нашој Организацији, упозорио је Јеремић. „То питање мора бити решено агресивно, у потпуности и до краја“, нагласио је он.

Људска права и помоћ избеглицама
Као генерални секретар УН, рекао је Јеремић, свесрдно ћу неговати људска права као суштину УН и по мом мишљењу, важан елемент је обезбеђивање више средстава Високом комесару УН за људска права.

Верујем да морамо посветити повећану пажњу не само цивилним и политичким правима, већ економским, социјалним и културним правима, а посебно бољем образовању, рекао је Јеремић.

Императив „Никада више“ мора бити у потпуности испуњен у 21. веку. „Као генерални секретар, подржаћу јачање система УН за рано упозорење како би се спречио геноцид и други ратни злочини“, рекао је Јеремић.

Јеремић је предочио да су УН деценијама радиле на ублажавању патње избеглица и друге популације погођене ратним конфликтима, природним непогодама и катастрофама. Као генерални секретар, додао је он, радио бих на томе да мобилишем довољне ресурсе делова система УН како би се обезбедила адекватна хуманитарна помоћ погођеном становништву широм света.

Ревитализација Секретаријата УН
Јеремић је рекао да се мора ревитализовати и сам Секретаријат УН, као жила куцавица система.

Као главни административни радник УН, посветио бих себе томе да добијемо бољу вредност за новац држава чланица, елиминисање непотребних ствари и обезбеђивање боље кохерентности и квалитета.

Намера ми је, додао је Јеремић, да се неуморно борим против корупције, превара и злоупотреба, заштитом узбуњивача, јачањем независности и операција Канцеларије за унутрашњу контролу, транспарентно представљање буџета УН.

Као генерални секретар УН, најавио је Јеремић, поставио бих квалификоване жене на 50 одсто на позиције подсекретара УН или на једнаке позиције.

Од првог дана, додао је он, стремио бих постизању једнакости полова унутар система УН.

Треба да се ујединимо у потрази за одговорним глобалним лидером, који ће подржати циљеве и принципе Повеље УН и омогући да ова Организација задржи поверење и машту човечанства, закључио је Јеремић.

Извор- Н1