Опозиција оснива правни тим за контролу изборног материјала

Председница Демократске странке Србије, Санда Рашковић Ивић, рекла је после састанка опозиционих лидера да су последњи подаци Републичке изборне комисије (РИК) потврдили резултате које су током изборне ноћи саопштавале опозиционе партије, а да су демантовани резултате које је на конференцији за новинаре изнео Алекснадар Вучић.

Састанку у седишту Демократске странке Србије присуствовали су лидери опозиционих партија Санда Рашковић Ивић, Бошко Обрадовић, Бојан Пајтић, Борис Тадић, Чедомир Јовановић и Саша Радуловић. Они су саставили заједничко саопштење које је новинарима прочитала председница ДСС-а.

„На састанку је констатовано да су подаци РИК-а на основу 98.06 одсто прегледаних гласова потврдили да су опозиционе листе избориле место у парламенту. Тиме су потврђени резултати које су странке избносиле током изборне ноћи, а демантовани резултате које је на конференцији за штампу изнео Александар Вучић“, наводи се у саопштењу које је прочитала Рашковић Ивић.

Додаје се да је процес обиловао бројним нерегуларностима које су утицале на слободно изјашњавање грађана.

Странке које су учествовале на састанку сложиле су се да се формира правни тим који ће извршити анализу целокупног изборног материјала, а странке ће на основу резултата до којих буде дошао тај тим сарађивати на измени изборног закона.

Како је рекла Рашковић Ивић, циљ је да се овакав хаос не понови на неким будућим изборима.

Ноћас је одржан састанак у седишту ДС, којим је председавао председник демократа Бојан Пајтић.