Грађани поново гласају на 15 бирачких места

На 15 бирачких места, на којима је уписан 19.631 гласач, данас се понављају парламентарни избори, након чега ће бити познат дефинитиван списак странака које улазе у нови сазив републичког парламента.

07.05 – Отворена бирачка места на којима ће грађани гласати.

Бирачка места су отворена од седам до 20 сати, када престаје да важи и изборна тишина.

Данас се поново гласа на бирачком месту 22 на Новом Београду и 48 у београдској општини Палилула, затим на месту број 9 у Бачкој Тополи, на месту број 5 у Сремским Карловцима, као и на бирачим местима 39 и 57 у Јагодини.

Грађани су поново на биралиштима и на бирачком месту 24 у Кладову, 86 у Ужицу, 24 и 65 у Врању, као и на пет бирачких места у Нишу – на бирачком месту број 4 у Медијани, 28 на Палилули, 13, 16, 23 у Пантелеју.

Право гласа на тим бирачким местима има 19. 631 грађани, а за поновљено гласање је штампано 19.729 листића, што обухвата коначни број бирача на местима на којима се гласа и резерву гласачких листића од 0,05 одсто од коначног броја на тим местима.

Гласање се спроводи по изборним листама које су утврђене за народне посланике, а РИК је за њихово спровођење образовао нове бирачке одборе.

На седници РИК-а донесена су решења о образовању бирачких одбора и именовању председника, чланова и њихових заменика у сталном, као и чланова у проширеном саставу.
РИК је такође, по принципу добровољног пријављивња својих чланова, именовао додатне координаторе РИК-а за осам округа.

Председник РИК-а Дејан Ђурђевић рекао је да ће у сваком бирачком месту бити обезбеђен по један статистичар.

Гласачки листићи за поновљене изборе су беле боје, а контролни лист за проверу исправности гласачке кутије светло љубичасте.

Из Републичке изборне комисије прелиминарне резултате избора најављују за среду вече.

Неизвесност се суштински тиче само две листе које су око цензуса, а пре свега листе ДСС-Двери.

Према подацима са 99,82 одсто обрађених бирачких места, које је РИК саопштила у петак ујутру, испод цензуса је листа Двери-ДСС, са 4,99 одсто гласова, док је листа СДС-ЛДП-ЛСВ освојила 5,02 одсто гласова.

Све друго је, осим можда малог померања у броју мандата, потпуно јасно.

Листа окупљена око СНС освојила је 48,24 одсто гласова, више него све остале странке заједно.

СПС је освојила 10,96 одсто, СРС 8,11 одсто, ДС 6,03 одсто, „Доста је било“ 6,03 одсто, СВМ 1,50 одсто гласова, листа Муамера Зукорлића 0,86 одсто, СДА Санџака 0,80 одсто, Руска странка 0,36 одсто, Партија за демократско деловање 0,43 одсто.

Извор- РТС