Радници пропалих нишких фирми крећу за Београд да од Вучића траже „написмено” да ће добити „заостале плате”

ИМА ИХ ОКО 5.500, НЕ ЗНА СЕ КОЛИКО ЋЕ КРЕНУТИ НА МАРШ, А ПОТРАЖУЈУ ПРИБЛИЖНО 2,5 МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА

РАДНИЦИ пропалих нишких фирми, који већ годинама не могу да наплате заостале плате, окупиће се у среду, 4. маја испред Градске куће, а потом ће пешице кренути у Београд, сазнаје агенција Бета од организатора протестног марша Зорана Нешића.

Према његовим речима, радници ће кренути у Београд како би од Владе Србије добили писану потврду да држава има обавезу да им исплати заостале плате.

“Свих протеклих година добијамо само усмена обећања да ћемо добити зараде. Никаквог папира, ништа. Тражимо написмено да нам се исплата гарантује и тражимо исплату наших пара”, истакао је Нешић.

Он је рекао да радници који потражују заостале плате још нису добили ни једнократну помоћ од 10.000 динара коју су им обећали град и држава.

“Речено нам је најпре да ћемо помоћ добити 20. априла, а потом 30. априла. Прошао је и 1. мај а ми новац још нисмо добили”, изјавио је Нешић.

За исплату једнократне новчане помоћи и исплату заосталих плата у току прошлог месеца нишком Центру за социјални рад пријавило се 6.212 радника.

Помоћ очекује око 5.500 радника, пошто је Градско веће донело одлуку да право на помоћ имају само радници који су радили у нишким фирмама, и то оним које још правно нису угашене.

Бивши радници Електронске индустрије, Машинске индустрије, “Грађевинара” и “Нитекса” и раније су пријављивали држави своја потраживања за заостале плате, а према једном од таквих пописа, њихова потраживања за неисплаћене зараде износе око 2,5 милијарди динара.

Извор- Бета