Тужилаштво чешља скривену имовину Синише Малог

Агенција је скоро десет месеци проверавала истинитост података које је Мали приложио о својој и жениној имовини. То је била једна од најкомплекснијих контрола које смо имали. Утврђена је оправдана сумња да је Мали ухваћен у незаконитим радњама, односно да пријављена имовина није право стање ствари. Због тога је све отишло у тужилаштво, а у међувремену се појавила и тврдња његове супруге да је тим поводом давала лажан исказ. Све то ће морати да се испита, али је то сад посао тужилаштва – објашњава извор Курира близак случају.

Случај 24 стана

Провера имовине градоначелника покренута је после откривања афере у којој се Мали, у улози директора офшор компаније, појављује као купац 24 апартмана у летовалишту на Бугарском приморју. Он је тврдио да је његов потпис на уговорима фалсификован, али то још није доказао.

Агенција није одобрила Куриру увид у изјаве које су Синиша и Марија Мали дали 14. јула ове године, уз образложење да би та информација „угрозила, омела или отежала“ даљи поступак.

Из Агенције Курир је добио потврду да је утврђивање имовине Малог сада предмет тужилаштва.
– Поступак провере података из извештаја о имовини и приходима градоначелника Београда Синише Малог, покренут 21. октобра 2015, окончан је и 4. августа 2016. поднет је извештај надлежном тужилаштву на даљу надлежност и поступање – наводе у Агенцији.

Основи сумње

Према закону, Агенција овакве извештаје подноси „уколико подаци и докази прибављени у поступку провере указују на то да су евентуално извршена друга кривична дела за која се гоњење предузима по службеној дужности“. Агенција подноси кривичне пријаве надлежним тужилаштвима тек ако после провере „има елемената који указују на то да постоје основи сумње да је извршено кривично дело непријављивање имовине или давање лажних података о имовини“.

Изјава дата под уценом

Курир је први писао о кривичној пријави којом је бивша супруга оптужила Малог да ју је физички повредио, малтретирао и претио да ће јој одузети децу, а истог дана градоначелник је поднео контратужбу због уцењивања и лажног пријављивања. Марија Мали у кривичној пријави, у коју је наш лист имао увид, наводи да је њен супруг „искористио њен страх да потпише лажну изјаву о приходима које је наводно остварила наследством иза покојног оца, а за потребе поступка који се пред Агенцијом за борбу против корупције води против њега“.

Градоначелник Београда Синиша Мали није одговарао на позиве и поруке Курира у вези с овом темом, које смо упутили њему лично и његовом кабинету.

Извор: Курир