Вучић је јуче на седници Владе поручио министрима: Ниједну реч о Слоби више да нисам чуо!

Премијер Србије Александар Вучић решио је да прекине препуцавање појединих чланова Владе Србије у медијима. Он никога није именовао, али је било више него јасно да је повод за овакву поруку медијско препуцавање двојице потпредседника Владе Ивице Дачића и Расима Љајића.

Вучић је јуче на седници Владе у Немањиној 11 јасно поручио министрима:

– Нећу више да видим никакве сукобе у Влади Србије. Нећу више да чујем помињање некаквих споменика, било да је у питању Слободан Милошевић или неко други. Нећу да чујем ни једну једину реч више – поручио је Вучић.

 Иако нису директно прозвани, било је очигледно да је премијер мислио на Дачића и Љајића због њиховог јавног препуцавања поводом споменика Слободану Милошевићу.
– Дачић је био службено одсутан са седнице, а Љајић је, као и остали министри, само ћутао и гледао испред себе. Нико није смео да зуцне – додаје саговорник.

Дачићев мобилни телефон био је искључен, а Расим Љајић је овако прокоментарисао речи премијера Вучића:

– Подржавам тај став. Ја до сада нисам први помињао ни Милошевића ни споменик – кратко је рекао Љајић.

Борба за престиж

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је Дачић био агресивнији у овом сукобу и наступао је пре свега маркетиншки. Међутим, саговорник напомиње да је позадина и зауздавање Љајића у подели места у власти.

– Дачић је куражнији и агресивнији у овој влади јер му је и тежина већа. Он зна да је са тридесетак својих посланика неопходан за спровођење даљих реформи и евентуално мењање Устава. Дачићево обраћање Љајићу јесте било пре свега маркетинг, али је између осталог имало за циљ и да се Расиму одузму неки положаји по дубини. Кад не можете директно Вучића да притегнете, нападнете бочно, преко његовог партнера – објашњава Анђелковић.

Према његовој оцени, Вучићу свакако не одговарају овакви сукоби у Влади јер зна да штету од њих може имати само он.

– Премијер ће се максимално трудити да спречи сваки шум у Влади. Грађани сваки евентуални проблем у Влади стављају њему на терет – каже  саговорник.

 Коску због које су се поједини чланови Владе сукобили бацио је управо почасни председник СПС Милутин Мркоњић кад је изјавио да бивши председник СРЈ и Србије Слободан Милошевић заслужује да добије споменик и улицу у Београду.

Подсетимо, Ивица Дачић је пре три дана жестоко напао Љајића због прозивки да жели да рехабилитује Милошевића. Лидер социјалиста запретио је да ће обновити захтев за смену Љајића јер је у читуљи Алији Изетбеговићу написао „драги председниче“.

– Мој председник је барем био Милошевић – поручио је тада Дачић.

Други пут на рапорт

Лидер СДПС му није остао дужан, рекавши да се не стиди што је био део ДОС, који је сменио Слободана Милошевића.

– Од моје политике нико није страдао нити заплакао. Хајде да видимо шта су последице моје, а шта његове политике – одговорио му је Љајић.

 Дачићу је ово већ друго рибање у последњих седам дана, јер га је Вучић на седници Владе 16. августа прекорио због изјаве да Слободану Милошевићу треба да се подигне споменик.
 Вучић је рекао Дачићу да он има право на своје политичке ставове, али да сада није време да се та тема покреће у медијима.

Порука из Загреба  нови захтев за Вучића

Поводом могућег доласка Вучића на Дубровник форум, шеф хрватске дипломатије у техничком мандату Миро Ковач поручио је да „ако долази, нека понесе списак хрватских држављана осумњичених за наводне ратне злочине“ за којима је Србија расписала потернице.Упитан да ли је хрватски премијер Тихомир Орешковић начинио добар потез кад је српског премијера позвао у Дубровник, Ковач је рекао:

– Премијер Орешковић га је позвао као и многе друге премијере, а он се пријавио тек јуче, две и по недеље након истека рока.

Вучић је изјавио да још није одлучио да ли ће ићи у Дубровник.

Извор: Курир