ЈЕЛЕНА МИЛИЋ РАДИ ШТА ХОЋЕ И ОДГОВАРА: „Може ми се!“

Директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић, у знак протеста, одржала је конференцију за новинаре на коју није позван део медија. То су, каже, они који јој стављају мету на чело проглашавајући је србомрсцем. И поред тога, сазивање конференције за део медија критиковала су новинарска удружења.

Због отворених претњи Јелени Милић и њеној породици, добила је и полицијску заштиту, да би је потом сама отказала и то због рушења у Савамали, јер тврди да отад више није сигурна да ли им је намера била да је штите или нешто друго?

„Све ове претње и напади приватно нису пријатни, нимало. Кажем вам као родитељ, нису пријатни ни у лудилу“, каже директорка ЦЕАС Јелена Милић.

Јер није, каже, реч о појединцима, већ о организованој кампањи државе. Зато јавно протестује, конференцију држи за део јавности.

На конференцију за новинаре улазило се само са позивницом која је морала бити одштампана. Део медија није био пожељан, и то они медији које Центар за евроатлантске студије сматра пропагандним испоставама и чији рад бојкотује.

Међу њима Пинк, Информер, Курир, Ало, Правда и Телеграф, али и Блиц, Вечерње новости и Политика. Посебно наглашава Спутњик, јер тврди да то није медиј, већ руска агентура у Србији, нити су, каже, њихови новинари – новинари.

„Ако неко сматра да треба да да изјаве за „Спутњик“, ја то не могу да спречим. Центар за евроатлантске студије сматра да РТС, Спутњик и слични нису медији“, каже Милић.

„С обзиром да ми, по њеном мишљењу, нисмо медији, не морамо да јој објашњавамо ко смо и шта смо, има право да мисли шта хоће“, наводи главна уредница „Спутњика“ Љубинка Миличић.

„Тако да, право да вам кажем, може ми се да не одговарам на позиве одређених које не сматрам легитимним актерима медијског живота у Србији“, каже Јелена Милић.

„Ја верујем да јој се може. Знате колика је снага НАТО-а? Ја се само надам да ту своју моћ, као лобиста НАТО-а, она неће претворити у атомске бомбе, јер ми смо пробали једанпут, ми знамо шта значи НАТО. Претпостављам да она на ту моћ мисли“, сматра Љубинка Миличић.

Због дискредитације одређених медија, критиковала су је и новинарска удружења, али Јелена Милић одговара да то више говори о њима.

„Како бих вам рекла, Љиљану Смајловић никад нисам ни сматрала новинаром, Политику одавно, такође“.

И не тражи, каже, пажњу, напротив, медијима које није позвала на конференцију Милић поручује да је и убудуће оставе на миру. За државу има другу поруку, да коначно реагује на кривичне пријаве које је поднела.

Извор: Н1