КОНАЧНО – САРАДЊА СРБИЈЕ И РУСИЈЕ!

Састанак Међувладиног комитета за сарадњу Србије и Русије одржаће се почетком октобра у Суздаљу и биће увертира и припрема за посету Београду руског премијера Дмитрија Медведева.

Чланови комитета, којим руководе потпредседник владе Ивица Дачић и заменик премијера Русије Дмитриј Рогозин, усагласиће теме које ће се наћи на столу приликом посете руске делегације средином октобра. Српској страни посебно је важно што ће се говорити о бесцаринском увозу „Фијатових“ аутомобила, за шта ће имати подршку и Казахстана као чланице Евроазијске економске уније, што је најављено приликом боравка председника Нурсултана Назарбајева у Београду.

Решаваће се и питање руског хуманитарног центра у Нишу, односно могућност да његово особље добије дипломатски статус.

Председник Томислав Николић већ је најавио да Србија има припремљен споразум који ће Центру у Нишу обезбедити иста права која имају представници НАТО када се нађу на територији наше земље. Он сматра да би потиписивање тог споразума могло да буде „круна посете руског премијера“.

Једна од тема на састанку комитета биће и међудржавни споразум о признавању радног стажа нашим људима који су годинама радили у Русији, а њихове фирме уредно плаћале све доприносе. Такође, разговараће се о могућности увођења „зеленог коридора“ на царини, који би олакшао процедуру и омогућио бржи извоз воћа и поврћа из Србије у Русију. Рогозин је раније предложио да се српска предузећа укључе у изградњу објеката у граду у којем ће живети запослени на новом космодрому „Источни“.

ГРАД МУЗЕЈ

САСТАНАК комитета, према жељи домаћина, одржава се у Суздаљу, граду музеју удаљеном око 150 километара од Москве. И само име града (у преводу – градња) носи симболику с обзиром на то да ће нагласак бити на сарадњи у области грађевине, како би што већи број инжењера и радника из Србије добио посао у Русији.

Извор: Интермагазин