РУСИЈА ПРИПРЕТИЛА: Нека НАТО пази на речи или неће бити разговора!

МОСКВА- Засад нема реалних основа за разговор о новом споразуму о контроли наоружања у Европи, јер НАТО и даље говори о потреби да се обузда Русија, изјавио је стални представник Русије при НАТО-у Александар Грушко.

У петак је шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер у чланку у листу „Франкфуртер алемајне цајтунг“ предложио да се закључи нови споразум о контроли наоружања у Европи како би се избегла нова трка Русије и НАТО-а у наоружању.

Штајнмајер је, такође, изјавио да је Русија већ неколико пута позивала да се започне дискусија о овом питању.
Касније је представник Алијансе изјавио да НАТО поздравља сваки корак који ће довести до боље контроле наоружања у Европи и да ће наставити да разматра с Русијом транспарентност и мере за смањење ризика.
„Немачка у својству председавајућег ОЕБС-у покушава да оживи војно-политичко сагледавање организације, да јој удахне свеж ваздух. То што је написао Штајнмајер у свом тексту одговара оним сигналима које смо добили од немачке стране“, рекао је Грушко. „Истовремено, са жаљењем морамо констатовати да су шансе за контролу наоружања у Европи као реални инструмент заштите безбедности пропуштене“, сматра он. Према мишљењу Грушка, „то је, пре свега, резултат тога што земље НАТО-а нису испуниле кључну обавезу у сфери војне безбедности у Европи — нису ратификовале Споразум о прилагођавању Споразуму о обичним оружаним снагама у Европи, који је потписан у новембру 1999. и требало је да ступи на снагу у најкраћем могућем року“.
Грушко је, такође, подсетио да је Русија ратификовала тај споразум још 2004. године.  Према његовом мишљењу, „у овој фази корен проблема се не крије у недостатку инструмената контроле наоружања него, пре свега, у политици коју води НАТО“, превасходно према Русији.  „Знамо из историје европске безбедности да се успех у војној сфери, у сфери контроле наоружања, постиже онда када постоји заједнички политички пројекат. А данас, судећи по одлукама које су усвојене на самитима НАТО-а у Велсу и Варшави, такве политичке основе нема. Док год НАТО званично и незванично буде говорио о неопходности да се обузда Русија, реална политичка основа за озбиљан дијалог у сфери контроле наоружања тешко да ће се појавити“, изјавио Грушко.

Извор: rs.sputniknews.com