Чепурин: Сценариjи „контролисаног хаоса“ опасни за Балкан!

БEOГРAД – Aмбасадор Русиjе у Србиjи Aлександар Чепурин поручио jе данас да Русиjа сматра исправним и подржава напоре српског руководства коjи имаjу за циљ да ситуациjа у региону остане под контролом и да се врати у нормалне оквире.

Чепурин jе, коментаришући за Спутњик упозорење премиjера Aлександра Вучића да jе озбиљно угрожен мир у региону, рекао да балкански регион пролази кроз период искушења и суочава се са озбиљним изазовима из угла очувања стабилности и безбедности.

„Уочаваjу се одређене сличности са оним што се дешавало током последњих година у другим деловима света – у Северноj Aфрици, на Блиском истоку и у Украjини, где су предузети покушаjи остваривања сценариjа у духу „контролисаног хаоса“. Последице су наjужасниjе. Tо jе jако опасно и за Балкан“, оценио jе руски амбасадор.

Чепурин сматра да забринутост изазива и коришћење метода коjе се, како jе приметио, не могу назвати цивилизованим.

„У те методе сврставамо поигравање са националистичким екстремизмом, покушаjе рехабилитациjе ратних злочинаца и нациста, коjи су активно подржавали Хитлера и коjи су починили стравичне злочине“, рекао jе дипломата и подсетио да jе победа над фашизмом ударила темељ модерне Eвропе и њеног просперитета.

Руски амбасадор очекуjе тим поводом реакциjу међународних организациjа и структура, jер, како jе навео, често чуjемо од њихових представника да су привржени темељним вредностима и стандардима људских права.
„Сада jе право време да се покаже да то нису празне речи, да се предузму конкретни кораци како би се савладала ескалациjа националистичке реторике, коjа изазива опасно дизање тензиjа у региону“, поручио jе Чепурин.

На молбу да прокоментарише наводе поjединих медиjа да су руске безбедносне службе наводно дошле до информациjа да Хрватска спрема „Oлуjу 2“, руски амбасадор jе кратко одговорио: „Ништа ми ниjе познато о томе“.

Извор: Танјуг