Бошњаци прете Вучићу: „Не долази у Пазар!“

„Вучићу, јеси ли опет организовао неки лажни напад, сам на себе, као сто си то урадио у Сребреници?“, „Само, молим те, немој опет самог себе”, само су неки од коментара на порталима у Санџаку након најаве премијера Вучића „да ће отићи у Пазар и да неће дозволити да Бошњаци буду нападнути, као ни Срби, али и било који други грађани”.

стовремено, немиле сцене са фудбалског меча између Новог Пазара и Црвене звезде покушао је да искористи и лидер СДА Санџака Сулејман Угљанин, који је за све оптужио државни врх Србије.

– Ово је нови талас шовинистичке, расне и националне мржње српских екстремиста према Бошњацима у својству такозваних Звездиних навијача, под заштитом државних полицијских снага. Актуелна дешавања су подвала државног врха – рекао је Угљанин.

Он је нагласио да сматра да у Србији постоји непријатељски однос према Бошњацима и да се ситуација на стадиону, али и заједничка вежба припадника полиција Србије и РС на граници са БиХ дешава како би се скренула пажња са проблема Бошњака.

– Још увек није започет разговор са легитимним Бошњачким представницима о редефиницији политичког система Србије и аутономији Санџака, о чему су се грађани већ изјаснили још 1991. Држава преко својих „приватних Бошњака” и преко својих фудбалских клубова оправдава довођење великих полицијских снага, које блокирају Нови Пазар и стварају привидну слику ванредног стања, те крше основна права слободе кретања. Не можемо као БНВ да дозволимо да поједине странке због једног министарстког места или због неколико државних секретара, личне или партијске позиције продају бошњачке нациолне интересе. БНВ је ту да сваку ствар назове правим именом – рекао је Угљанин и додао да ће тражити да се Бошњацима обезбеде права која су им загарантована, или ће тражити треће решење, уз посредовање Међународне заједнице.

И док Угљанин тражи међународну интервенцију због нереда на једној фудбалској утакмици, министар Расим Љајић сматра да је све добило непотребну политичку конотацију.

– Ствар је потпуно чиста, држава мора да се обрачуна са хулиганима без обзира на то да ли су они хулигани Новог Пазара, Звезде или Партизана. Све је добило непотребну политичку конотацију, а једино што је истина јесте то што ти хулигани прибегавају насиљу и спроводе исто на спортским приредбама. Сада, што се тиче изјава Угљанина, увек можете да тражите разлоге за своју политику и да извлачите нешто у своју корист, али то је узалудан посао и контрапродуктиван – навео је Љајић за „Ало!”.

Министар истиче и да Нови Пазар нема друге опције него да се огради од таквих хулигана, и бори против истих.
– Остали нека раде шта хоће, али челници Новог Пазара морају да гледају у своје двориште, јер ће ти хулигани штетити клубу и довешће га до испадања из Лиге и руба егзистенције. Нови Пазар не сме да обраћа пажњу на то како се понашају други клубови, а што се тиче саопштења ФK Црвена звезда, изгледа као да су га писали навијачи, а не управа – наглашава Љајић.

Чепурин: „Сценарији ‘контролисаног хаоса‘ на Балкану!“

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин поручио је да Русија сматра исправним и подржава напоре српског руководства који имају за циљ да ситуација у региону остане под контролом. „Уочавају се одређене сличности са оним што се дешавало током последњих година у другим деловима света – у Северној Африци, на Блиском истоку и у Украјини, где су предузети покушаји остваривања сценарија у духу ’контролисаног хаоса‘. Последице су најужасније. То је врло опасно и за Балкан“, рекао је он.

Извор: Ало