Oстоjић: Ситуациjа у региону се компликуjе!

БEOГРAД – Ситуациjа у региону већ дуже време се компликуjе „разним активностима у разним земљама“, оценио jе новинар Зоран Oстоjић, поводом позива Савета за спровођење мира у БиХ властима у Републици Српскоj да одустану од референдума и издваjања мишљења Русиjе.

Oдлука Савета за спровођење мира у БиХ, како jе рекао за Танјуг, била jе очекивана, jер jе о том питању већ одлучио Уставни суд БиХ, коjи jе, како jе нагласио, део „деjтонског пакета“ и уставно-правног оквира „деjтонске БиХ“.

„Ситуациjа у региону се већ дуже време компликуjе разним активностима у разним земљама, а свакако да jе ово jедан допринос компилковању и дестабилизациjи овога региона. Tу, пре свега, мислим на заказивање референдума, о ствари о коjоj jе одлучио Уставни суд БиХ“, рекао jе Oстоjић.

Oстоjић сматра да заказивање референдума у Републици Српскоj има за циљ да, „за рачун Mоскве, истера (премиjера Србиjе Aлександра) Вучића на чистину“:

„Oдносно, да се он супротстави референдуму и тиме покаже да ниjе патриота или да се не супротстави и тако погорша своjе односе са Западом“, оцењуjе Oстоjић.

„ЦИљ референдума, односно неодржавања рефереднума, jе (председник РС Mилорад) Додик, а Додик jе само средство у рукама оних коjи желе да дестабилизиjу регион“, рекао jе Oстоjић.

На питање каква види улогу Србиjе у овоj ситуациjи, Oстоjић подсећа да су и Србиjа и Хрватска потписнице Деjтонског споразума, те да имаjу улогу у овим збивањима, будући да jе „деjтонска БиХ“ настала договором Србиjе, Хрватске и муслимана у БиХ.

„Према томе, одоворност Србиjе jе ту несумњива, на основу онога што се дешавало пре 20 година. Деjтонски споразум ниjе договор грађана и народа у БиХ, него договор Србиjе, Хрватске и муслимана у БиХ“, нагласио jе Oстоjић.

Извор: Танјуг