Познати странци са руским пасошем!

МОСКВА – Име познатог француског глумца Жерара Депарђеа, који прославља трећу годишњицу као држављанин Русије, носиће центар који ће бити отворен у руском граду Саранску.

Депарђе, који је био незадовољан због високог пореза у родној француској, најпре је отишао у Белгију, а потом је дошао у Русију, где је 2013. године добио руски пасош.

Од председника Чеченије Рамзана Кадирова добио је стан у Грозном. Депарђе је касније признао да обожава свој руски пасош и да се у дубини душе „осећа као прави Рус“. Депарђе је само једна од познатих личности која се преселила у Русију.

Актер Жерар Депардье посетил Саранск

Прва особа која је постала део новог таласа имиграције у Русију је светски познати спортиста у брзом клизању на кратке стазе – Корејац Ан Хинсо који је децембра 2011. добио руски пасош и узео ново име – Виктор Ан, преноси Спутњик.

Амерички сноубордер Вик Вајлд такође је постао руски држављанин након што се оженио 2011. руском лепотицом Аљоном Заварзином.

Током Олимпијских игара у Сочију, Вајлд је постао двоструки шампион, а његова супруга освојила је бронзану медаљу.

Још један спортиста, познати боксер Рој Џонс Млађи добио је руски
пасош октобра 2015.

Бивши светски шампион у тешкој категорији прославио се у Сједињеним Државама, где је провео већи део своје професионалне каријере.

2015 10 27 Rossia-pasport

Рекао је да је толико желео да дође у Русију да је одлучио да промени држављанство и „створи мост“ између своје бивше и садашње земље.

Један од пионира међу имигрантима из сфере културе је италијански диригент и пијаниста фабио Мастранђело, који је дебитовао у Театру Михаловски у Санкт Петербургу 2002. године.

Девет година након дебија, Мастранђело је добио руско држављанство. Радио је у Јекатеринбургу, где је био главни диригент у локалном оперском театру.

Његова супруга је из Новосибирска, флаутисткиња Олесија Тертичнаја, преноси Б92.

Руски пасош добио је још један диригент – Теодор Куренцис, рођен у Атини.

Студирао је на Државном конзерваторијуму у Санкт Петербургу и сарађивао са више театара и руских музичара. Био је главни диригент Новосибирске опере и балетског театра, где је основао „Музика етерна ансамбл“ и хор певача из Новосибирска.

Куренцис је 2011. године постао један од лидера „културне револуције“ у Перму, где је руководио локалним оперским и балетским театром и након три године постао држављанин Русије.

Извор: Танјуг