„Мање скупља струја, јер смо то заслужили“

Међународни монетарни фонд је задовољан постигнутим резултатима у Србији, па је пристао да повећање цене струје уместо за 7,7 буде 3,8 одсто, изјавио је премијер Александар Вучић.

„Они су тражили повећање од 7,7 одсто, а ми смо то спустили на 3,8 одсто. И даље је струја у Србији јефтинија него у Албанији, БиХ…“

И то смо успели да нам они не замере, да прихвате, и да кажу да је све у реду, рекао је Вучић у Влади Србије коментаришући потврду добре оцене ММФ четврте и пете ревизије која је стигла касно синоћ.

На питање новинара како коментарише упозорења ММФ на опасности од раста јавног дуга, одговара да „нема опасности од јавног дуга“. Нису ни они то баш тако рекли, него су препоручили да наставимо са реформама. Немамо ми више ту врсту опасности, рекао је Вучић.

Према његовим речима, све због чега се држава задуживала су такозвани „рол-овери“ и капитални пројекти.

Кад имате суфицит у буџету, онда немате ни потребу за задуживањем, појаснио је премијер истичући да је Србија једна од пет земаља која може да се похвали таквим резултатом.

„Ми смо међу најбољим земаљама Европе, међу којима су Немачка, Чешка, Естонија, Аустрија, Швјацарска. Немојте ме држати за реч, мислим да су то те земље. А као што видите, у добром смо клубу“, рекао је он.

Раније је заменик директора ММФ Тао Жанг изјавио да је привредни опоравак Србије превазишао очекивања, али да је потребно до краја сповести реформе и реструктурирање, посебно државних предузећа.

Поводом одлуке ММФ да усвоји четврту и пету ревизију аранжмана, Тао Жанг је рекао да су ове године постигнути бољи фискални резултати, али да су и даље потребни напори како би се јавни дуг „чврсто поставио на силазну путању“.

Он је навео да је „српски привредни опоравак превазишао очекивања подржан напорима за јачање јавних финансија, напредовањем структурних реформи и побољшањем поверења инвеститора“, али да „и даље постоје рањивости“ попут високог јавног дуга.

„Иако је било доброг напретка, пуно спровођење планова реструктурирање и ликвидације предузећа у државном власништву је потребно за избегавање даљег повећања фискалних ризика и постизање циљева програма“, навео је он.

Извор: Бета, Б92, Тањуг