Да ли је могуће да је ВУЧИЋ ово изјавио за Републику Српску!?

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је за Курир да неће улазити у сукоб са Западом због затегнуте ситуације у БиХ и референдума у Републици Српској, али да ће наставити да подржава Србе преко Дрине.

– Наш посао је да будемо уз РС. Не морамо увек да се слажемо и то је наш демократски капацитет. Нећу да идем као Милошевић и Караџић, нити као Тадић и Додик – поручио је Вучић за наш лист након јучерашњег састанка са функционерима из РС у Београду.

После састанка коме је присуствовао и председник Србије Томислав Николић саопштено је да председник и премијер Србије нису подржали најављени референдум у РС, али и поручено да „ни на који начин нису желели да утичу на промену политичких ставова“.

– Србија ће, без обзира на одређене разлике у виђењима ситуације у региону, увек подржати српски народ, грађане РС и њене институције – наведено је у саопштењу.

Након састанка, председник РС Милорад Додик рекао је да је РС јединствена у намери да се одбрани Дан РС и у том погледу ће наставити даље активности.

– Став Републике Србије је да се неће мешати ни подржавати, али ни оспоравати одлуку коју доносимо у РС, а да је на нама да оценимо све опасности и све проблеме које евентуалне одлуке које доносимо у РС могу изазвати – поручио је Додик, а на питање да ли ће референдум бити одржан, рекао је да је „поносан на Србију“.

Раније је Додик поновио да нема забране која би његово одржавање могла да спречи.

– Референдум је 25. септембра и нема одгађања. Ако нам не дају спискове, онда ће спискове урадити наша локална заједница. Они који нису на списковима ће се уписати и гласати. Нико не треба да брине о томе. Могу да раде шта хоће, али референдум ће бити одржан – није одустао од свог става Додик.

Додиков став је поновила и премијерка РС Жељка Цвијановић, истичући да су одлуку о референдуму донела руководства свих политичких партија у РС, те да је она донета у скупштини, уз изражену свест о важности одржавања референдума.

– Због тога не видимо никакве разлоге за било какву галаму која се подигла ових седмица око тога у БиХ. У БиХ се галама прави и када се неком не свиђа у ком правцу лете птице, због чега на неки начин разумем и ову актуелну – нашалила се Цвијановићева.

Члан Председништва БиХ Младен Иванић рекао је да је 9. јануар био и остаће национални празник РС, да очекује да ће и наредних дана бити сложених ситуација и прилика у вези с тим питањем, али да верује такође да се неком врстом разума, који би се огледао у томе да Сарајево прихвати чињеницу да је Србима стало до 9. јануара, може наћи начин како да се цела ствар спроведе преко Уставног суда и тако сачува дигнитет српског народа у БиХ.

У Сарајеву, међутим, нису били задовољни ставом државног врха Србије о референдуму у РС. Из Странке демократске акције Бакира Изетбеговића поручују да је Србија начинила добар потез, али не и довољан.

– Потребно је да Србија од РС јасно затражи неодржавање референдума који је у РС заказан за 25. септембар. Нужно је да власти Србије јасно кажу да су против референдума и да затраже његово неодржавање – истичу из СДА, а преноси портал клиx.ба.

Да би због најновијих дешавања у РС ситуација могла ескалирати у оружани сукоб, јуче је после састанка са државним врхом Србије поручио председник опозиционог СДС Младен Босић.

– На састанку сам чуо доста информација које нисам знао и забринут сам генералном ситуацијом, не само у БиХ већ и у читавом региону. Могу само да апелујем на све да не дође поново до заоштравања које би измакло контроли и вратило нас 20 година уназад. Многе ствари подсећају на 1991. и изгледа да многи нису макли даље од почетка у науку шта све може да се изгуби уколико се ситуација доведе до усијања – упозорио је Босић.

Извор: Курир