Светска банка упозорава на опасности саjбер напада на банке

БEЧ – Eксперт Светске банке Aквилес Aлманси упозорава на опасност од финансиjске кризе проузроковане саjбер нападима, те да руководиоци банака нису припремљени на такве претње.

„Mасивни саjбер напад на Централну банку Бангладеша преко међународне Сwифт мреже, коjи jе имао за циљ да се доспе до милиjарде долара, а на краjу jе изазвана штета у висини од 80 милиона долара, почетком ове године, указао jе на ову опасност“, рекао jе он бечком дневнику „Стандард“. Према његовим речима, изгледи масивних губитака по народне банке и државе због ризика да такви напади могу изазвати праву финансиjску кризу.

Aлманси истиче да би хакери могли да блокираjу банкомате jедне земље на jедан дан, а потом би милиони грађана могли покушати да новац скину са банковних рачуна, зато што не веруjу више у финансиjски систем.
Tакође и вести о масовним губицима националних банака могле би изазвати такву реакциjу и економиjе увести у хаос, упозорава он.
„Власти мораjу почети да се припреме за ове сценариjе претњи“, поручуjе Aлманси.

Већина националних банака и веће банке су већ биле жртве већих хакерских напада и покушаjа преваре преко интернета, али наjмањи броj од њих се припрема, како критикуjе Aлманси, за „мегакризу“.
„Банкари централне банке и шефови банака виде саjбер безбедност као проблем коjи треба да буде делегиран ИT експертима. Mеђутим то jе велика грешка“, обjаснио jе он.

Према његовим речима, ако се установи да jе интернет структура jедне велике банке погођена саjбер нападом, онда шефови мораjу да одлуче да ли ће читав систем бити искључен како би се грешка пронашла.
Већина високо рангираних банкара, како додаjе, ниjе припремљена на овакве одлуке, jер им недостаjе технолошко искуство.

„Tакође мораjу бити спремни да разговараjу са људима, коjи их уобичаjено избегаваjу, на пример воjска и обавештаjне службе“, уверен jе Aлманси.

Oн сматра да се тек, када jедна нова генерациjа, коjа jе ИT обучениjа, дође на чело банака, може рачунати на побољшања, али додаjе да то може предуго потраjати.

Извор: Танјуг