Aустралиjа бележи 25 година непрекидног привредног раста!

KAНБEРA – Aустралиjска привреда jе порасла за 0,5 одсто у кварталу завршеном у jуну, захваљуjући успону државне потрошње коjа jе компензовала пад нето извоза, чиме ова земља бележи 25 година непрекидног економског раста.

Подаци аустралиjског завода за статистику показали су да jе у другом кварталу годишњи привредни раст износио 3,3 одсто, што jе у складу са очекивањима, будући да економиjа напредуjе у свом заокрету од ослањања на досадашњи раст заснован на невиђеном бум инвестициjа у ресурсе, преноси агенциjа франс прес.

„Tо jе званично, Aустралиjа jе сада остварила 25 година непрекидног економског раста. Aли, ово ниjе време за самозадовољство. Настављамо да се боримо за сваки инч раста у врло захтевноj светскоj економиjи“, изjавио jе аустралиjски министар финансиjа Скот Mорисон.
Привредни раст од 1,1 одсто у кварталу jануар-март био jе подстакнут нето извозом и потрошњом домаћинстава, али jе извоз – коjи представља главни мотор раста – укочио у тромесечjу од априла до jуна.

Пад извоза у та три месеца одузео jе бруто домаћем производу 0,2 процентна поена, али jе то надокнадила већа од очекиване владина потрошња, при чему су jавна улагања забележила скок од 15,5 одсто у односу на први квартал.

Aустралиjски долар, коjи jе порастао уочи обjаве ових података, благо jе пао после саопштења министарства на 76,58 америчких центи, али се убрзо опоравио.

Централна банка Aустралиjе jе jуче задржала каматне стопе на рекордно ниских 1,50 одсто, после два смањења у последња четири месеца у покушаjу да подстакне успорену инфлациjу, пошто се економиjа налази у процесу транзициjе на раст коjи се неће ослањати на улагања у производњу сировина.

Извор: Танјуг