Тадић: Почиње Вучићев суноврат!

„Ко не разуме значај уједињења опозиције и наступање на изборима са заједничким кандидатом који би њену политику најбоље заступао –  тај или не зна ништа о политици или ради за Вучића“

„Има више легитимних кандидата који би могли да победе Вучићевог кандидата, али и актуелни премијер има више потенцијалних кандидата – од Томислава Николића и Ивице Дачића, до оних „прикривених“, као што је лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ

ЛИДЕР Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић изјавио је да су предстојећи председнички избори преломни за Србију и да ће кренути суноврат власти премијера Александра Вучића уколико опозициони кандидат победи на њима.

„Вучић је најодговорнији за катастрофално стање у држави и зато би његова кандидатура захтевала највиши ниво политичког супротстављања и политичке борбе. Вучић је директно одговоран за урушавање свих демократских достигнућа која смо ми остварили након 5. октобра и која су наше друштво извела из мрака деведесетих. Председнички избори су преломни и за Србију и за власт Александра Вучића. Ако изгуби те изборе –  истог тренутка креће суноврат његове власти“, навео је Тадић.

У интервјуу за лист Недељник, Тадић је додао да је због тога ово важан моменат у којем би странке проевропске и демократске оријентације морале да крену у процес уједињења и да је потребно да се то обави у наредна два месеца.

„Први новембар је крајњи рок. А ко год не разуме значај уједињења опозиције и наступање на изборима са заједничким кандидатом који би њену политику најбоље заступао –  тај или не зна ништа о политици или ради за Вучића“, навео је Тадић.

Тадић је одбацио сугестију да је рано за то, с обзиром да су избори тек на пролеће, рекавши да опозиција за њих мора жестоко да се припреми.

„До тада морамо да дефинишемо заједничку политику, да објединимо ресурсе, да нађемо заједничког кандидата и припремимо кампању. Морамо да се спремимо за најпрљавији медијски притисак који неминовно следи, као и да спремимо стратегију одбране од блаћења и тортуре којима ће бити изложен наш кандидат. Веома је важно да будемо потпуно спремни до тренутка кандидатуре, јер од старта кампање ће зависити и њен ток“, рекао је Тадић.

Он је додао да има више легитимних кандидата који би могли да победе Вучићевог кандидата, али и да актуелни премијер „има више потенцијалних кандидата“, од Томислава Николића и Ивице Дачића, до оних „прикривених“, као што је лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ.

„Очигледно је да су Шешељ и Вучић у некој врсти политичког договора и сарадње“, рекао је Тадић и додао да опозиција мора да се обједини око политике и онда крене у избор кандидата који у најбољој мери може да је заступа.

„Критеријум би, дакле, требало да буде баланс између подршке јавног мњења, способности и искуства. Већ средином октобра би требало направити пресек истраживања и озбиљну анализу и онда сви заједно да донесемо јединствену одлуку ко је наш најбољи кандидат“, рекао је Тадић и додао да не треба лицитирати са именима пре него што се одреди политика и стратегија кампање.

Према његовој оцени, у тај опозициони блок треба да уђу странке које искрено хоће да се супротставе политици актуелне власти и Вучићевом кандидату.

„Остаје утисак након последњих избора да (лидер ЛДП Чедомир) Јовановић није постао члан Вучићеве владе, не својом, већ Вучићевом вољом. Сматрам да је потребно направити блок са странкама које недвосмислено неће да буду део Вучићеве владе и да је по будућност и кредибилност тог блока опасна свака врста кокетирања са овом влашћу, али и свака врста недоследности. Међутим, одлука о томе које странке би требало да буду део тог блока, мора бити питање договора свих странака. Мој став је да свако ко показује намеру да сарађује са овом штеточинском влашћу не може бити део тог пројекта. Такву намеру није показао (лидер ДЈБ Саша) Радуловић и његов покрет и то није спорно, али остаје нејасно да ли је са њим могуће направити договор око заједничке политике“, рекао је он.

Извор: Бета