Русија коначно произвела авио-мотор „другог нивоа“ за своје ловце пете генерације Т-50

Саопштено је да је направљен такозвани „мотор друге фазе“ за ловца пете генерације Т-50 (или ПАК ФА). То је, без претеривања, прави пробој – тако сложен производ имају још само САД.

Са новим мотором, Т-50 добија своју праву снагу.

Да је мотор (такозвани „производ 30“) готов – саопштио је на Источном економском форуму генерални директор фабрике авиона из Комсомољска на Амуру (чланице компаније „Сухој“) Александар Пекарш.

„То је мотор другог нивоа, готов је и ради. Испитивања се одвијају по плану“ – наводи његове речи агенција ТАСС.

Ради се, наравно, о испитивањима на земљи, на стендовима – планирано је да се ловац са новим мотором вине у ваздух тек следеће године. Међутим, значајна је сама чињеница да је мотор већ направљен, да је склопљен и да се испитује.


Александар Пекарш

Управо је непостојање новог модерног мотора било један од аргумената оних који су одбијали да назову ловца Т-50 машином пете генерације. Сада је ПАК ФА способан да постане заиста суперманеварска мултифункционална борбена машина која је у стању да исправља грешке пилота и лети надзвучном брзином без допунског сагоревања, да напада противника у било којим метеоролошким условима.

„То је пројекат, који омогућава да се достигне нови ниво и у одређеној мери сустигну Сједињене Државе, које такође не стоје у месту и већ раде на шестој генерацији – казао је професор Академије војних наука Вадим Козјуљин. – Међутим, мало је држава које имају авионе пете генерације: то су САД и поједини њихови савезници. Кина такође покушава да направи такав авион. Једном речју, у садашњој немирној ситуацији то је веома важно“.

Заиста, Американци имају ловца пете генерације F-22, као и ловца-бомбардера пете генерације Lockheed Martin F-35 Lightning II. Такође, САД су једина земља која има целе ескадриле ловаца пете генерације. Прва се појавила још 2005. године.

Што се тиче Русије, пројекат ПАК ФА или Т-50 је генерално реализован. Први лет ловац пете генерације имао је још 2010. године. Широј публици он је представљен на авио-изложби МАКС-2011. Међутим, мотор тог авиона, такозвани мотор прве фазе, познат у инжењерским круговима као „производ 117“ – био је значајно лошији од америчког конкурента.

Мотор прве фазе је у суштини модернизована верзија мотора АЛ-41Ф1С, који су предвиђени за ловце Су-35С. А те борбене машине припадају четвртој генерацији. То јест, низ захтева које би требало да испуњава Т-50 са „производом 117“ није био достижан. Ради се, пре свега, о маневрисању у борби при надзвучним брзинама.

Како је раније изјавио генерални конструктор компаније „Сатурн“ Јуриј Шмотин, с новим мотором, такозваним мотором друге фазе, ловац пете генерације ће „постати послушнији и моћи ће брже да реагује на радње пилота“. Према речима конструктора, нови мотор ће се разликовати од својих претходника по повећаној специфичној вучи, повећаној специфичној потрошњи горива, мањој тежини и биће релативно јефтин за одржавање и коришћење.


Генерални конструктор Јевгениј Марчуков

Да би се направио такав мотор, требало је решити велики број сложених инжењерских задатака – на пример, направити компресор високог притиска коришћењем нових материјала и технологија. Амерички конкурент је у тамошњој штампи назван „врхунцем инжењерске мисли“.

Руски „производ 30“ има у себи много јединствених решења. Међу њима је пре свега лопатица турбине. Она је направљена од суперлегура и има изузетно сложену конструкцију. Ништа слично не постоји у мотору прве фазе.

Руски мотор друге фазе је прављен у кооперацији свих конструкторских бироа Уједињене корпорације за производњу мотора (ОДК). Међу њима је и главни творац мотора конструкторски биро „А. М. Љуљка“. То је раније изјавио први човек ОДК Владислав Масалов. Он је навео и име главног конструктора пројекта – Јевгениј Марчуков.

Серијска производња Т-50 почеће крајем 2017. године. А то значи да ће руска ратна авијација ловце пете генерације са „производом 30“ добити 2018. године.

Стручњаци, иако истичу значај овог достигнућа, не журе са тврдњом да је Русија направила најбољу машину на свету.

Одговарајући на питање – која је машина боља, побољшани Т-50 или амерички F-22, Козјуљин је истакао да то зависи „од тога ко упоређује“:

„За сада се те машине нису сусреле у ваздуху, бесмислено је размишљати о томе. Сваки аналитичар који сматра одређени авион бољим наћи ће предности у његову корист. Остаје нам да се надамо да до таквог сусрета никада неће доћи. Јер, Т-50 и F-22 могу да се сретну, барем у садашњим условима, само ако САД и Русија уђу у директан војни сукоб“.

Извор: Факти