СЕВЕРНА КОРЕЈА ИЗВЕЛА ДОСАД НАЈВЕЋУ НУКЛЕАРНУ ПРОБУ, снажнија бомба од оне бачене на Хирошиму!

Северна Кореја је потврдила да је извела пету и досад највећу пробу нуклеарне бомбе. Државна телевизија Северне Кореје саопштила је да је ова земља сада у стању да „поставља нуклеарне бојеве главе на балистичке ракете“.

Телевизија Северне Кореје саопштила је и да није било цурења радиоактивног материјала, као ни штете по природну околину.

Севернокорејска ТВ: Тест најразвијеније нуклеарне бојеве главе

Државна телевизија Северне Кореје тестирање нуклеарне бомбе описала је као „најснажнију експлозију коју је изазвао Пјонгјанг.

„Наши нуклерани експерти тестирали су најразвијенију нуклеарну бојеву главу на северном терену за тестирање“, речено је на државној телевизији.

„Наша партија честита нашим нуклеарним научницима на успешном тестирању нуклеарне бојеве главе“, пренела је државна телевизија, преноси АФП. Телевизија истиче да је сада Северна Кореја у стању да поставља нуклеарне бојеве главе на балистичке ракете.

„Гардијан“: Овај тест мења правила игре

Лондонски „Гардијан“ у анализи јутрошњег теста наводи да све већи број тестова сугерише да Северна Кореја може да постави нуклеарне бојеве главе на крстареће ракете и да тако угрози друге земље, због чега се овим тестом „мењају правила игре“.

Јапан: Ово се не може толерисати

Јапански премијер Шинзо Абе рекао је да се севернокорејски нуклеарни тестови не могу толерисати. Јапанско министарство спољних послова уложило је формалну протестну ноту Пјонгјангу, а војска је послала два авиона да измере радијацију, преноси Реутерс.

„Снажнија бомба од оне бачене на Хирошиму“

Джефри Луис из калифорнијског Института за међународна студије Мидлебери рекао је да сеизмички подаци сугеришу експлозију од 20 до 30 килотона, што би била снажнија бомба од оне бачене на Хирошиму на крају Другог светског рата.

– То је најснажнији тест Северне Кореје досад, 20-30 кт, најмање. Ово није срећан дан. Важно је да им је ово већ пети тест, па сада имају доста искуства с нуклеарним тестовима. Они више нису заостала земља – рекао је Луис.

Јужна Кореја: Сазвана седница већа за националну безбедност

Јужнокорејски званичник рекао је да се верује да је реч о нуклеарном тесту и додао да је сазвана седница јужнокорејског Већа националне безбедности, објавила је агенција Јонхап.

Касније је јужнокорејска председница Парк Геун-хје изјавила да је Пјонгјанг заиста извео нуклеарни тест, али да још није сигурно да ли је био успешан. Јужнокорејски медији наводе да би повод најновијем тесту могла бити годишњица оснивања Северне Кореје, која се обележава у петак.

САД, ЕУ и Кина потврђују експлозију

Америчке, европске и кинеске сеизмолошке службе потврдиле су да се подрхтавање тла догодило на нивоу површине земље.

Кинески центар за потресе објавио је да се сумња да је подрхтавање тла изазвала експлозија.

Најснажнија проба досад

Агенција Јонхап је јавила да сеизмички догађај магнитуде 5,3 сугерише да је експлодирала нуклеарна бомба од 10 килотона, што би била најснажнија нуклеарна бомба коју је Северна Кореја икад произвела.

Сеизмичка активност забележена је у петак на подручју на којем је Северна Кореја раније тестирала нуклеарно оружје, па се верује да је Пјонгјанг извршио свој пети нуклеарни тест.

Извор: Блиц