Столтенберг: Покушаj пуча „напад на демократиjу“

АНКАРА – Неуспели покушај војног пуча у Турској је „напад на демократију“, оценио је у четвртак генерални секретар те алијансе Јенс Столтенберг након састанка са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом у Анкари.

„Било какав напад на демократију, у било којој од наших земаља, напад је на саму основу наше Алијансе“, навео је Столтенберг у саопштењу после састанка са Ердоганом и похвалио турски народ на храбрости, коју је показао у сламању покушаја пуча 15. јула.

Истакао је и да је снажна и демократска Турска кључна за стабилност и безбедност Европе и региона, преноси АфП.

Столтенберг ће се сутра састати са турским премијером Биналијем Јилдиримом, шефом дипломатије Мевлутом Чавушоглуом и министром одбране фикријем Исиком

Раније је Северноатлантска алијанса саопштила да би Столтенберг требало да борави данас и сутра у Анкари, први пут откад је у јулу у тој земљи део војске покушао државни удар.

Неуспели покушај пуча у Турској средином јула, у којем је погинуло више од 270 људи, подигао је тензије у односима између Анкаре и Брисела.

Турске власти оптужују Запад да му је висе стало за људска права пучиста и њихових присталица, него што их брине покушај свргавања законски изабране владе једне чланице НАТО-а, наводи АфП.

Столтенберг: Анкара има право да се брани

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поздравио је данас напоре Турске против Исламске државе, наводећи да Анкара има право да се брани.

„Поздрављамо појачане напоре Турске у борби против Исламске државе. Турска има право да се брани. Било је много терористичких напада који су дошли са сиријске стране“, рекао је Столтенберг за станицу НТВ, пренео је Ројтерс.

Столтенберг борави у првој посети Турскок од неуспелог војног пуча, 15. јула.

Генерални секретар НАТО разговарао је јуче са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, а том приликом је рекао да је покушај војног пуча био напад на демократију.

„Било какав напад на демократију, у било којој од наших земаља, напад је на саму основу наше Алијансе“, навео је Столтенберг у саопштењу после састанка са Ердоганом.

Током дана Столтенберг ће се састати са турским премијером Биналијем Јилдиримом, шефом дипломатије Мевлутом Чавушоглуом и министром одбране фикријем Исиком.

Извор: Танјуг