Tужилаштво за ратне злочине ускоро добиjа шефа!

БЕОГРАД – Тужилаштво за ратне злочине (ТРЗ) требало би врло брзо да добије свог шефа, пише данас „Политика“, наводећи да према незваничним информацијама, највише шансе има досадашња заменица тужиоца Снежана Стојанковић.

Имена кандидата могла би да буду позната већ после следеће седнице ДВТ, заказане за 19. септембар, наводи лист.

Како наводи „Политика“, поступак за избор кандидата руководиоца овог специјализованог тужиоца, који води Комисија Државног већа тужилаца (ДВТ), окончан је и њихова имена би до краја месеца требало да буду прослеђена влади на одлучивање.

Неименовани саговорник београдског дневника из ДВТ тврди да је избор тужиоца за ратне злочине приоритет и да је готово извесно да ће до краја септембра листа кандидата за ово место бити прослеђена влади.

На дневном реду ове седнице, како сазнаје лист, налази се и питање избора шефова 33 тужилаштва у Србији, међу којима је и ТРЗ.

„Пет кандидата за место првог човека ТРЗ почетком јуна је представило програм организације и унапређења јавног тужилаштва, на чијем челу претендују да се нађу. Тиме је, практично, окончана процедура избора кандидата“, наводи неименовани саговорник Политике.

Током поступка, истиче он, комисија ДВТ бодовала је и стручност и оспособљеност кандидата, а један кандидат који долази ван тужилачке структуре полагао је и писмени испит.

„На основу збира освојених бодова, чланови највишег тужилачког тела ће сачинити листу кандидата и одлучити које ће од њих предложити влади, а она даље скупштини на усвајање“, рекао је неименовани извор.

После спроведеног изборног поступка, незванично сазнаје „Политика“, највише шансе за избор на место првог човека ТРЗ има досадашња заманица тужиоца Снежана Стојанковић, док се на другој позицији по збиру бодова сакупљеним током изборног поступка налази први заменик тужиоца за ратне злочине Милан Петровић.

Иза њих су, додаје лист, судија Апелационог суда у Новом Саду Дејан Терзић, заменик републичког тужиоца Ђорђе Остојић и заменик вишег тужиоца у Новом Саду Милорад Трошић.

Тужилаштво за ратне злочине у Србији једино је у нашој земљи које још нема свог шефа, макар и привременог.

Владимир Вукчевић, који је до 1. јануара ове године био први човек овог специјализованог тужилаштва, почетком ове календарске године формално је испунио законске услове за одлазак у пензију, а републички јавни тужилац Загорка Доловац није именовала вршиоца функције тужиоца.

„Политика“, међутим, подсећа да републички тужилац нема законски рок у којем мора да именује вршиоца функције тужиоца, али је чињеница да то није урађено једино у случају Тужилаштва за ратне злочине, веома вазном у функционисању правног система Србије и за односе са земљама у региону.

Крајем децембра прошле године спроведен је поступак за избор тужиоца за ратне злочине, али он није изабран.

Дејан Терић тада је добио највећи број гласова народних посланика – 109, али му то није било довољно да буде изабран на нову дужност јер за њега није гласала половина од укупног броја посланика, којих има 250.

Извор: Политика