Шиптари запалили Храм Христа спаса у Приштини!

Непозната лица провалила су у недовршени српски православни Храм Христа Спаса у центру Приштине и подметнула ватру, навео је отац Сава не Твитеру.

Отац Сава Јањић навео је на Твитеру да су непознате особе подметнуле ватру у Храму Христа спаса у Приштини.

Епископ Рашко-призренски Теодосије најоштрије је осудио тај инцидент указавши да је он последица одбијања шиптарских окупационих власти и полиције да поставе сталну заштиту пред храмом који је више пута до сада био изложен провалама и скрнављењу.

„Подметање ватре у објекту који припада Српској православној цркви у центру Приштине, нажалост, показује да наши црквени објекти нису адекватно заштићени на Косову и Метохији. Већ два пута смо постављали нова метална врата на недовршеном Храму Христа спаса и оба пута имали смо провале, а овом приликом и подметање ватре. Два пута смо се до сада званично обраћали косовском министру за унутрашње послове како би се пред храмом поставио стални полицијски пункт и оба пута остали смо без одговора“, навео је епископ Теодосије.

Епископ је навео и да тај инцидент наноси штету свима на окупираним територијама и да не доприноси изградњи поверења.

Епархија Рашко-призренска саопштава да ће обавестити и међународне представнике на окупираним територијама.

Министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић најоштрије је осудио скрнављење храма.

„Подметање пожара у светињи али и ломљење спомен плоче у Старом Грацком, насилни протести у Мушутишту последице су све чешће појаве нетолеранције, национализма и радикализма у косовском друштву“, рекао је Јевтић агенцији Танјуг.

Извор: Танјуг