Британски биолози тврде да су дошли пред сам праг „безгрешног зачећа”

Молекуларни биолози из Велике Британије први пут су створили ембрион заобишавши фазу оплодње јајне сперматозоидом.

Свом подухвату придају велики значај и тврдње да ће оно до чега су дошли „поједноставити процес клонирања живих организама у будућности”.

Nature Communications је ове речи једног од њих – Тонија Перија, са универзитета Бата:

„Нека жива бића – на пример, гуштери, рибе и многи инсекти – способни су за партеногенезу, односно самооплођавање приликом којег се две јајане ћелије међусобно спајају или женска полна ћелија почиње да се спонтано развија. Али, за сисаре такав начин разножавања није могућ. Покушаји да се партеногенеза покрене вештачки трају већ целу деценију и по. Научници су настојали да јајну ћелију хемјски наведу да започне процес развоја ембриона. Показало се да је тај трик изводив, али су такви ембриони после неколико циклуса дељења умирали”.

Пери и његове колеге су пронашли како да репрограмирају сперматозоиде  и да их учине погодним за спајање са „половичном” ДНК неоплођених женских јајних ћелија које су навели да почну дељење. И, тврде да су на тај начин успели да наставе њихов развој и да дођу до „одрживог ембриона”.

Св су ово извели са мишевима и наглашавају да су се у 24 одсто случајева рађали здрави мишићи и указују да је то сасвим добар резултат који даје „велике шансе у процедури клонирања”.

Такви мишеви се наводно нису ни по чему разликовали од „нормално зачетих”, да су имали сличну масу и интелект и да су били у стању да се размножавају. И приликом парања међусобно и са „обичним мишевима”.

Пери и његов тим сматрају да напредак који су постигли отвара пут технологијама самооплодње код човека. А то ће научницима – како тврде – омогућити да дођу до „чистих линија ембрионалних матичних ћелија без етичких проблема које би стварало уништавање ембриона способних з живот”.

Британски микробиолози верују да ће одсад бити у стању да открију и генетске узроке ретклих обољења.

У Перијевом кругу се већ говори да је британска биолошка наука дошла на сам праг „безгрешног зачећа”

Извор: Факти