РУСИЈА МЕЊА ПРАВИЛА ИГРЕ НА МОРУ – Тешка крстарица „Адмирал Нахимов“ носиће 300 ракета

Руска тешка нуклеарна ракетна крстарица „Адмирал Нахимов“ – чим буде завршена њена модернизација, која је у току – промениће правила игре на мору.

Јер, биће опремљена најновијим информационо-управљачким системом који ће помагати капетану у доношењу важних оперативних одлука и обезбедити видеокомуникацију на целом броду.

Секретар за штампу Обједињене наменске компаније Леонид Хозин наглашава да ће нови систем олакшати рад посади брода, побољшати ефикасност пријема информација, као и ниво и квалитет управљања крстарицом у целини.

Тврди да ће све то бити обављено у оквиру опште модернизације крстарице, а планира се да буде завршена до 2018. године.

„Адмирал Нахимов“ је вршњак „Петра Великог“, односно – и он је из серије ракетних крстарица 1144 „Орлан“.

То су највећи ратни бродови на свету (не рачунајући носаче авиона), који су опремљени нуклеарним погоном. На Западу су их назвали „убицама носача авиона“.

По NATO стандардима, ови бродови су „борбене крстарице“ – због своје изузетне величине и наоружања.

Од пет планираних бродова пројекта 1144 „Орлан“ на крају су изграђена четири – „Адмирал Ушаков“, „Адмирал Лазарјев“, „Адмирал Нахимов“ и „Петар Велики“, који је завршен тек 1998. године.

Пети брод овог пројекта – „Адмирал Кузњецов“ није изграђен, а његово име је предато тешком носачу авиона „Тбилиси“.

Занимљиво је, ако се не узме у обзир „Петар Велики“, чија је изградња завршена пред крај владавине Бориса Јељцина, остали бродови су активно експлоатисани осамдесетих година, што је довело до тога да почетком деведесетих у руској морнарици једноставно није било средстава за њихов планирани ремонт, као ни за каснију модернизацију.

Зато су „Адмирал Ушаков“ и „Адмирал Лазарев“ престали да испловљавају још за време Совјетског Савеза, а „Адмирал Нахимов“ је 1997. године у потпуности потрошио своје ресурсе и од тада чека модернизацију, која се коначно завршава тек 21 годину касније.

Поморски стручњак Прохор Тебин наглашавада је тек у случају „Адмирала Нахимова“ одлучено да се издвоје значајна државна средства за модернизацију брода јер је његов труп – упркос две деценије неактивности – проглашен подобним за такве радове.

„Овај брод двадесет година није био борбено способан, тако да његова модернизација подразумева комплетну замену радио-техничке опреме, као и замену основних борбених и информационих система, тако да са модернизацијом прескочити бар једну генерацију, односно – за толико бити испред онога што је био у оквиру пројекта 1144 „Орлан“ у СССР-у“, – констатује Тебин.

Главна новина на „Адмиралу Нахимову“ ипак неће бити комплекс управљања пловилом, већ најновији универзални вертикални ракетни лансер ЗС-14, у чије контејнере може бити смештен цео спектар ракета – од 3М „Оникс“ и 3К14 „Калибар“, до 3М-22 „Циркон-С“, које ће бити главно ударно оружје брода.

Све ово указује на то да ће Русија, са модернизацијом „Адмирала Нахимова“ коначно добити пандан америчком систему Aegis.

Поред тога, „Нахимов“ ће имати озбиљно појачану ПВО – на основу система С-400 и најновијих система ПВО мањег домета.

Све у свему, модернизована крстарица ће носити отприлике 300 пројектила разних типова и модификација.

Такође, важан детаљ: на бази „Адмирала Нахимова“ ће бити „проверена“ техничка решења која ће Русија у будућности користити у развоју нових ударних бродова. Јер, упркос свим тешкоћама, Русија ће наставити са градњом великих океанских ратних бродова.

Извор: Факти.орг