Хоће ли владајуће странке ићи уједињене у председничку трку?

Унутар Српске напредне странке још нису покренути разговори о њиховом кандидату за председничке изборе и није донета одлука да ли ће инсистирати да цела владајућа коалиција истури заједничког „тркача“ до Андрићевог венца.

Ипак, Зорана Михајловић јавно је изнела лични став да би Ивица Дачић и остали лидери из власти требало да стану иза напредњачког кандидата.

Из владајућег блока засад су кандидатуре најавили Расим Љајић (СДПС), Милан Стаматовић (СНП) и Братислав Југовић (ПС), а Дачића је у трку „лансирао“ његов коалициони партнер Драган Марковић Палма из Јединствене Србије.

Теоретски, дакле, власт би могла да има најмање пет кандидата.

Вицепремијерка Михајловић нам каже:

– Нисмо још о томе причали унутар СНС, али признаћете да је шизофрено да они који седе у Влади истакну своје кандидате. Значи, са позиција власти они би били у кампањи, па још да буду против кандидата СНС и премијера…

Дачић каже, за „Новости“, да његова странка још није одлучивала нити расправљала о председничком кандидату:

– Разговараћемо свакако о томе и са СНС, стожером владајуће коалиције. То у овом тренутку није тема, јер су пред нама крупнији државни изазови и важни послови које морамо као Влада да обавимо. Кад буду расписани председнички избори, биће прилике да о кандидатима разговарамо унутар коалиције и странке. Медији нису место где треба о томе да полемишемо.

Министар Расим Љајић каже, за „Новости“, да став Зоране Михајловић има смисла:

– Ако се сви сложимо, ја сам спреман да повучем кандидатуру коју сам најавио. За СДПС је суштинско питање који ће то заједнички кандидат да буде. Битно је да он „покрије“ бар минимум расположења свих странака како би наши бирачи послушали позив и гласали. Ако се не нађе такав кандидат, ни ја у томе не бих волео да учествујем.

Извор: Новости