И Турска почела да уцењује Србију!

Режим у Турској оптужио је верског вођу Гулена, који живи у Америци, да стоји иза неуспешног покушаја војног удара и свргавања председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Да је овакав захтев испостављен Србији, у Анкари је потврдио Мехмет Акарча, главни саветник турског премијера Биналија Јилдрима. Одговарајући на директно питање да ли је од Србије захтевано да укине институције у власништву Фетулаха Гулена, које се налазе на територији наше земље, Акарча је рекао:

– Јесте, и добили смо позитивне сигнале по том питању. Ваши званичници су Турској пружили пуну подршку у борби против тероризма.

Кудрет Булбул, председник владине Организације Турака у дијаспори, такође је упозорио Србију на претње које долазе од институција под контролом Фетулаха Гулена, којег Турска сматра терористом одговорним за покушај пуча 15. јула.

Саветујем Влади ваше и свих осталих балканских земаља да спроведу истрагу таквих институција и испитају људе који раде у њима док не буде прекасно.

– Организација Фетулаха Гулена послује широм света, а своје људе има и на Балкану. Знамо за једну школу у Београду, али сумњамо да их има више у Србији. Највише их је, што се Балкана тиче, свакако у БиХ. Саветујем Влади ваше и свих осталих балканских земаља да спроведу истрагу таквих институција и испитају људе који раде у њима док не буде прекасно. Они раде под маском доброчинства, отварају школе и универзитете, а заправо раде државама иза леђа. Убацују своје људе на утицајне позиције у судству, војсци, полицији, министарству… – каже Булбул.

Он је у разговору такође рекао и да, уколико се затворе Гуленове школе у иностранству, држава Турска ће обезбедити средства за нове школе, „тако да ђаци и студенти не буду на губитку“.

Незванично, познато је да Гуленова организација „Хизмет“ (у преводу „служба“) држи и неколико културних и образованих установа у Војводини, Новом Пазару и околини.

Духовни вођа „Хизмета“ има овакве установе у више од 100 земаља, а Русија је једна од ретких које нису дозволиле отварање таквих образовних установа. Што се тиче Балкана, има их у свим земљама у региону. Колико их је у Србији, не може са сигурношћу да се каже.

Фетулах Гулен (75) је турски проповедник, бивши имам и писац, вођа је покрета „Хизмет“, једне од највећих исламских цивилних организација заснованих на промовисању верских вредности. У Турској не живи од 1999. године, када је из родне земље побегао због оптужби да је подривао секуларне темеље државе. Претходно је био пријатељ и савезник Реџепа Тајипа Ердогана.

Извор: Блиц