„BBC“: Хладни рат? Не… НАТО је само послао поруку Москви!

Како пише „BBC“, лидери Алијансе ће у сваком случају увек у први план стављати анексију Крима и руску помоћ побуњеницима на истоку Украјине, како би на тај начин оправдали своју бојазан од руске агресије и тиме извршили додатни притисак на Москву.

С друге стране, Путин је на све то одговорио речима да се улога Русије преувеличава, како би западне земље могле да нађу оправдање за повећано трошење новца на оружане снаге и средства која оне користе.

“Постоји велики ниво преувеличавања у неким деловима западних медија. Транзит мале морнаричке јединице, на челу са усамљеним, али и веома старим носачем авиона Адмирал Кузњецов кроз Ламанш је упутио британске медије у спин. Све је дошло до тога да се констатује да се историја враћа у лоше године Хладног рата“, пише ББЦ.

Једноставна ствар је, констатује Џонатан Маркус, експерт за међународне односе, да је свет веома далеко од хладноратовске ситуације.

“Русија са својом климавом економијом не личи на Совјетски савез, који је покушао да успостави другачији светски поредак у односу на капиталистички Запад. Русија је на много начина слаба држава, њено вођство има осећај за окружење, што Запад нема и то наводи Путина на приступ са великом количином самопоуздања. То чини НАТО савезнике, попут три балтичке државе, уз Пољску, веома забринутима. Забринуте су и Румунија и Бугарска, јер излазе на Црно море. То је разлог зашто је НАТО одлучио да омогући видљиву и симболичну подршку, односно јачање снага на својим југоисточним границама“, додаје Маркус.

Према његовим речима, НАТО мора да затвори круг, упркос Путиновим бодљама, не постоји велики ентузијазам за конвенционалном трком у наоружању.

“Економије европских савезника генерално нису у добром стању. Европа је оптерећена мигрантском кризом и драмом око Брегзита. Проблеми у Бриселу су били знак да НАТО пошаље поруку Москви. Сврха тога је да се покаже да није сав терет на САД, већ да су и друге НАТО државе укључене“, истиче Маркус.

Додаје и да НАТО предузима мале војне кораке како би доказао Москви да је и даље “у послу“ и да упркос проблемима у Европи може да донесе брзе одлуке и да распореди снаге у складу са тим.

“Наравно, политичко и војно позориште је у сржи свега. Да ли су руски тенкови спремни да крену западном рутом, као што су били за време Хладног рата? Вероватно не, али је Русија спремна да искористи своје снаге у Европи и то је сигурно. Земље попут Грузије и Украјине више могу да се плаше Москве него Алијансе, али је она уздрмана, пошто није сигурно колико су чврсте гаранције да су све земље чланице заиста савезници и у добру и у злу. Ове недеље се радило на консолидацији и учвршћивању тих гаранција. Порука Москви је јасна“, закључује Маркус.

извор: б92