ДМИТРИ МЕДВЕДЕВ: Почињу преговори Евроазијске уније са Србијом!

Медведев је на састанку савета Евроазијске уније казао да је прва рудна преговора о стварању слободне зоне заказана пре краја године са Израелом. “Преговори би требало да почну и са Србијом, као и са одређеним бројем других земаља”, навео је он.

Чланица комисије Евроазијске уније Вероника Никишина каже да би Израел могао да потпише споразум у 2017.

Израелски министар Зеев Елкин је прошлог децембра рекао да жели споразум о слободној трговини са савезом који предводи Русија што пре.

Русија је традиционални извозник житарица у Израел и планира да прошири опсег извоза пољопривредних производа. Израел може да повећа трговину са Евроазијском економском унијом од шест до осам одсто, док Русија види повећање инвестиција и трансфер технологије.

ЕЕУ је трговински блок основана 2015. године на основу царинске уније Русије, Казахстана и Белорусије. Нешто касније су се придружиле Јерменији и Киргистан. Овог месеца Вијетнам је званично постао прва не-регионална држава која се придружила блоку који је дизајниран да обезбеди слободно кретање робе, услуга, капитала и радне снаге између земаља чланица.

Више од 40 земаља и међународних организација, укључујући Кину, Индонезију, и Иран су изразили интересовање за споразум о слободној трговини са ЕЕЗ.

Извор: Б92