НИКОЛИЋ: Био сам у праву, црвена линија је ту!

На Влади је да поводом последњих потеза Приштине заузме став и изнесе га, а имаће моју безрезервну подршку ако ове „захтеве“ одбаце као бесмислене – изјавио је за „Новости“ председник Томислав Николић.

Он тврди да су у привременим институцијама у Приштини нетачно проценили како је дошло време за постављање услова без којих се не може даље у преговорима:

– Па и сама Европска унија се уздржава од постављања услова чије би прихватање значило и прихватање независности јужне српске покрајине.

Шеф државе наводи и да сматра да је био у праву када је проценио да смо веома близу црвене линије у преговорима, коју не смемо да пређемо ако поштујемо своју државу и посебно њен Устав.

– Албанци преговоре користе да им Србија на њима пренесе што више права, а ако не иде, онда мимо преговора, билатерално, траже пријем и чланство у организацијама које би требало да буду организације држава. То није основ за искрено преговарање, ког са њихове стране није било ни до сада – наводи Николић, који је својевремено предлагао да се у дијалог уведе принцип „да ништа није договорено, док све не буде договорено“.