ПРОЗАПАДНИ АНАЛИТИЧАРИ: Сетите се Ђинђића, не смемо да дозволимо убиство Вучића!

БЕОГРАД – Србија не сме да дозволи да јој се још једном догоди убиство премијера, изјавио је данас професор Факултета безбедности Зоран Драгишић и додао да припремљено оружје, попут „зоље“, указује на тачно одређени сценарио атентата.

Драгишић је оценио да пронађено оружје у близини породичне куће премијера Александра Вучића у Јајинцима говори о припреми атентата и да је то вест коју посебно службе безбедности у Србији морају озбиљно да схвате.

Он сматра да је то можда, и прилика, с обзиром на последња дешавања и откривену шпијунску аферу у Црној Гори, да се те службе „протресу“ и додаје да би био веома уплашен уколико би се испоставило да су грађани пријавили сумњиви аутомобил.

„Био бих уплашен ако је овај случај откривен случајно, ако је неки грађанин приметио па пријавио, надам се да су наше службе дошле до тог аутомобила и оружја и зато се мора засећи много дубље. Они који су припремали атентат морају да се суоче са озбиљним казнама, они који су га организовали, финансирали, морају бити приведени и то мора бити прави ударац за њих“, нагласио је Драгишић за Пинк.

Драгишић ипак тврди да у МУП и БИА постоје изузетни стручњаци који су способни та утврде истину у вези тог догађаја.

Он је подсетио на убиство премијера Зорана Ђинђића 2003. године и указао на одређене сличности – место где је пронадено наоружање, врсту и количину и поновио да је управо сада прилика да се изврши евалуација служби безбедности.

На питање да ли је реч о „сачекуши“, Драгишић је одговорио да, ако се има у виду где се возило налазило и које је наоружање било – ручне бомбе, „зоља“, калашњиков, то указује да је оружје било спремљено за одређени сценарио атентата.

„Требало је „зољом“ напасти блиндирано возило у којем се налази премијер, а пешадијско наоружања и бомбе били су за напад на пратњу“, рекао је он, а на констатацију да „зоља“ не може лако да се набави на црном тржишту, каже:

„Када је Балкан у питању, организоване криминалне групе располажу већим средствима него државе и њима није проблем да набаве „зољу“. То су могле да ураде или организоване криминалне групе или неке обавештајне слузбе, а највероватније спрега једних и других“.

Указујући на, како је рекао, хаос у којем се Србија нашла после атентата на Ђинђића, Драгишић је рекао да земља данас иде добрим корацима ка ЕУ, економски се оправља, са свих страна стижу похвале за оно што ради и зато би била катастрофа уколико би се сада на том путу зауставила.

Извор: РТВ