Обавезни војни рок? Млади немају ништа против тога!

Продужење ће бити понуђено и онима који су у војску ступили у септембру. Истраживања показују да је скоро две трећине грађана Србије за поновно увођење обавезног војног рока, а тај проценат је највећи управо међу онима од 19 до 29 година, које би та обавеза прве погодила.

Радо иде Србин у војнике, каже песма, али служење војног рока као вид обавезе за држављане Србије престало је да важи 1. јануара 2011. и од тада се спроводи по принципу добровољности. Млади кажу да немају ништа против поновног увођења.

Сада могу добровољно да служе војни рок са оружјем и за то је довољно да се пријаве у свој војни одсек.

„Не размишља се тренутно о враћању обавезе служења војног рока. Важно је напоменути да та одлука свакако јесте у надлежности Народне Скупштине РС. Уколико она буде донете ми смо наравно спремни да је спроведемо, као и све одлуке које смо спроводили и до сада“, каже портпарол МО и ВС Јован Кривокапић.

Од 2011. у министарству бележе заинтересованост три до шест кандидата за једно место. Због тога су 2014. уведена додатна два рока и сада их има четири – у марту, јуну, септембру и децембру. Од децембра добровољно служење војног рока ће функционисати по новом концепту и трајаће шест месеци.

„Војници ће три месеца имати основну и специјалистичку обуку, док ће се у последња три месеца обучавати у конкретним јединицама ВС у виду колективне обуке. Предности таквог система рада и добровољног служења војног рока јесу те што ће војници сада преузети неке дужности које су до сада радили професионални војници , у виду стражарске службе, чуварске службе, у том виду ће они бити додатно растерећени“, каже Кривокапић.

На овај начин професионални војници имаће више времена за увежбавање стечених знања и вештина. Самим тим унапредиће се и оперативне и функционалне способности ВС. Такође и резервни састав војске ће на овај начин бити обученији и спремнији за испуњавање својих дужности.

Још једна од добробити биће и новчане накнаде, које би за војнике у прва три месеца биле око 10.000 динара, у 4. месецу 15.000, петом 20.000, а последњег шестог месеца плата би требало да износи 25.000 динара.