Дачић: Увек ћемо изабрати Москву!

Не дај боже да Србија бира између Русије и ЕУ. Па знате да ће Србија увек да изабере Русију. Не треба да дођемо у ситуацију да бирамо. Ово је у уторак, на месечној конференцији за новинаре, поручио шеф дипломатије Ивица Дачић, објаснивши да би такав избор био руковођен искључиво нашим националним интересима. Он је нагласио да Србија има обавезу да до пријема у чланство усагласи спољну политику са ЕУ, као и да ће се тада одлучити о томе шта даље.

Дачић се осврнуо и на позив лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића да се Србија коначно определи између Истока и Запада, као и на критике да шеф дипломатије изјавама враћа земљу у деведесете године:

– Питам се у чије име прича Јовановић? Ако има подршку у парламенту, може да изгласа да је Република Српска геноцидна творевина. Нека каже да Косово треба да буде независно. Хајде да видимо, да се сви ускладимо с његовом политиком. Ако не, скини нам се с грбаче.

Одговарајући на тврдње да ће Србија морати да се одлучи да ли је за ЕУ или Русију, Дачић је запитао зашто бисмо секли грану на којој седимо, јер од Србије такво изјашњење нико не тражи осим Јовановића, који је „већи европејац од европејаца“ и „сваки дан лаже свој народ“.

За шефа дипломатије нема дилеме око тога да је Србија независна и војно неутрална држава, која самостално одлучује с ким ће одржати војну вежбу:

– Нећемо ваљда да питамо неког чиновника или потрчка да нам да одобрење за неку војну вежбу, каква би то била земља.

Он је подсетио на то да Србија с Русијом има две војне вежбе, а са НАТО и земљама ЕУ двадесет-тридесет.

СКОТ: ЛАЖ О МАСКИ

ЈЕДАН човек, који није маринац, током прославе Ноћи вештица, маскирао се у неку мајицу и фантомку. Ја не мислим да је то смешно, али је он мислио да јесте. Али, лаж је да су сви наши маринци то носили. То да су имали неке пароле против Владе, то је лаж – изјавио је у уторак амбасадор САД Кајл Скот упитан о написима да су амерички маринци недавно били маскирани у рушитеље Савамале. Он је навео да „маринци имају по 18 или 19 година, да су овде тек годину дана“.

ОПОМЕНА АМБАСАДОРИМА

МИНИСТАР Дачић опоменуо је у уторак стране дипломате да би требало да поштују међународне конвенције и да не би смели да се мешају у унутрашње ствари земље домаћина, и да то очекује и од оних са Истока и од оних са Запада. Он је открио и да ниједан страни дипломата у последње четири године није проглашен непожељном особом у Србији.

Извор: Вечерње новости