Сергеј Шојгу: САД и NATO нас присиљавају на парирајуће мере!

НАТО на челу са Сједињеним Државама повећава свој офанзивни потенцијал на западним границама државне заједнице Белорусије и Русије и зато је Москва принуђена да предузима парирајуће мере – изјавио је Сергеј Шојгу.

Министар одбране Русије притом је указао да САД и друге државе чланице алијансе отварају уз западне границе две земље нове војне базе и шире и модернизују војну инфраструктуру:

„Не престају ни покушаји – нагласио је Шојгу – да се другим државама намеће оно што је у интересу САД и NATO. Уз помоћ економских и политичких уцена, чак и војне силе. Против нас се води отворени информативни рат“.

Прецизирао је да ће наредне године у три балтичке земље и Пољску стићи нова четири натовска батаљона (са по 4.000 војника).

Руски министар је на све ово указао на заједничкој седници колегијума министарстава одбране Русије и Белорусије, оценивши да дејства Американаца и њихових војних савезника подривају стратешку стабилност и присиљавају Русију да предузима узвратне мере одбрамбеног карактера, укључујући и мере на „западном стратешком правцу“.

Шојгу је објавио да ће оружане снаге две земље одржати велике стратешке маневре „Запад-2017“ – истовремено на неколико руских и белоруских војних полигона . У њиховој припреми ће се – како је рекао – узети у обзир повећавање америчко-натовских војних потенцијала на истоку Европе.

Додао је да међународни механизми за решавање кризних ситуација „шлајфују“, а да су се жаришта напетости приближила границама РФ и Белорусије.

Шојгу је открио да ће Москва посебну пажњу поклањати опремању јединица свог Западног војног округа најсавременијим наоружањем и њиховој „оперативној и борбеној припреми“.

Навео је да ће Москва и Минск јачати свој заједнички „регионални систем ПВО“.

Саопштио је и да су руске војне фабрике завршиле модернизацију зенитних ракетних система С-300ПС који су бесплатно предати Оружаним снагама Белорусије.

Извор: Факти