Станковић: Све подсећа на медиjску припрему убиства Ђинђића!

БЕОГРАД – Релативизација безбедносних изазова и криминализација брата премијера Србије Александра Вучића, све то подсећа на медијску припрему убистра премијера Зорана Ђинђића, рекао је данас анализичар Дејан Вук Станковић.

Он каже да то чини одређена „медијско-политичка гарнитура“, која је у вези са подземљем и која у овим околностима не може да има оне бенефите које је имала у претходном периоду.

„Доласком Вучића на власт многе ствари су се промениле у српској политици. Политички га не можете много да оспорите, ни спољно политички курс, ни економске резултате, али зато можете да кренете на нападе“, рекао је Вук Станковић.

Како каже на медијској сцени преовлађује тенденција релативизације свих безбедносних изазова за ову земљу, са подсмехом се односе према проналаску арсенала оружја у близини породичне куће премијера, типа „Оља, зоља“.

Подсећа да је Србија у недавној историји имала убиство премијера Зорана Ђинђића коме је претходила релативизација инцидената код хале Лимес и на Копаонику, те је направљења нека врста медијске припреме убиству.

„Сада имамо неку врсту репризе, надам се не са истим исходом. Имамо данас у Србији да се политички противници уместо да критукују на прави начин, врши се нека врста персоналних и личних напада“, нагласио је Вук Станковић гостујући на ТВ ПИнк.

Постоји матрица, наставља он, да се данас медији на насловној страни баве Андрејом Вучићем где се наводе разне контраверзе, лажне фирме, сумњиви послови, те се прави портрет човека за кога не би било зачуђујуће да му се десе ствари које се догађају људима који се баве контраверзним бизнис пословима.

Он каже да таква писања на јавност делују узнемиравајуће, уноси се конфузија, како ствари треба да изгледају, унапред се везују руке државним органима.

Друштво је, наставља, страшно поларизовано у медијима, док у јавности постоји подршка власти.

„Онолико колико је стварна подршка противника власти на изборима мала, толико је у медијима појачан пресинг на власт, толико се отровних стрела одапиње“, каже он и додаје да грађани верују Вучићу, али да поједини медији желе да поделе јавност.

Новинарка Оливера Милетовић нагласила је да када неко напада премијера једне земље не напада га зато што му смета лично, већ због политике коју води, те да је тако било и у случају краља Александра, Зорана Ђинђића, Милошевића…

„Постоје синхронизовани напади на премијера, а сада су интензивирани…Наше медије углавном држе странци, они су финансирани из амбасада најмоћнијих земаља, као и невладине организације“, рекла је Милетовић.

Она је додала да се моћницма са запада не допада политика премијера везана за Русију, као што им се није допадала политика Зорана Ђинђића везана за Косово.

Ђинђића су, како каже, две недеље пре убиства демонизовали, ставили у контекст криминалца, те да се и са Вучићем данас дешава иста ствар.

“ Имамо насловну страну Данаса, чиме се бави његов брат, да има 200 фирми и да практично влада државом. То је одвлачење пажње. Проблем је премијера Србије чистио политички што не жели да уведе санкције Русији, јер то би било пуцање у ногу, ако уведемо санкције губимо вето у Савету безбедности УН“, рекла је она.

Она додаје да се јавности не представља који је прави проблем премијера, јер би већина становништва била уз њега, већ да покушавају да га криминализују, јер се „та мустра најбоље прима“.

Извор: Танјуг