АКО ЛЕ ПЕНОВА ПОБЕДИ У ФРАНЦУСКОЈ, ЕУ ће се распасти!

Министар иностраних послова Чешке Лубомир Заоралек упозорава да ће доћи до распада Европске уније у случају победе десничарке Марин ле Пен на председничким изборима у Француској.

Он је, у интервјуу бечком дневнику „Пресе“, рекао да као социјалдемократа сматра проблематичним када се десничарске партије све више радикализују и додао да страхује да би тиме у Европи дошло до све већег удаљавања, зато што би се чланице концентрисале само на појединачне, националне интересе.

Побиће се Немци и Французи

Заоралек је изразио стрепњу да би победа Ле Пенове могла да убрза распад ЕУ, оценивши да је највећа опасност по Унију фрагментација.

– Наш некадашњи председник Томаш Масарик је у периоду између два рата упозорио на опасност настајања различитих полова у Европи. Он је још рекао, а то важи и дан данас, да, када се велике силе позиционирају једна против друге онда је то увек водило ка рату. Због тога сматрам ЕУ и НАТО тако важним, као и све снаге које делују против фрагментације и поларизације. Када неко као Ле Пенова победи на изборима, онда је тешко замислива сарадња Немачке и Француске – истакао је он.

 (Интермагазин)