ЛОПОВЛУК У ПРОДАВНИЦАМА: Највише се краду кафа и чоколада!

Kрађе у продавницама и даље су врло актуелне. Према изјавама већине прометника, број ситних крађа је у порасту. Како кажу трговци, на мети лопова најчешће су производи који лако могу да се препродају на пијацама или на улици. Углавном то су артикли који имају дуг век трајања, конзерве, уља, алкохол, кафа, пића, козметика, што упућује на то да су у питању професионални лопови.

– Нема егзактних података, али у неким градовима у унутрашњости кажу да је број крађа у последњих годину дана за читавих 30 одсто већи него у 2014. години – каже за „Новости“ Драгољуб Рајић, привредни консултант. – Доста зависи од односа локалне полиције, у неким градовима је полиција прилично незаинтересована да обави прави увиђај, да узме отиске прстију и слично и у таквим градовима су крађе све чешће и чешће. Тамо где полиција озбиљније трага за починиоцима ипак је број крађа мањи или се бар држи под контролом. Неки трговци у главном граду су нам се жалили да и мигранти све чешће обијају трафике и мале радње, посебно су то радили почетком ове јесени.

У већини трговинских кућа кажу да кафа и чоколада спадају у артикле који се највише краду. Углавном се бирају скупљи и луксузнији производи. На листи „топ 10“ производа које крадљивци најчешће „макну“ са полица су кафа, чоколаде, жваке, пића, конзерве, бријачи, затим пршуте, качкаваљ, дезодоранси…

– Крађе све више не познају године, пол, ни образовање, а крадљивци се деле на професионалне и оне који заиста немају довољно за живот – тврди Оливера Ћирковић, пи-ар менаџер „Универекспорта“ и додаје да је више ових првих. – Највише се краду кафа, чоколаде, жвакаће гуме, а сухомеснати производи постају артикли са значајним уделом у крађама. „Популарне“ су и зубне пасте, конзерве, апарати за бријање, затим сезонска роба, попут препарата за сунчање, против комараца.

Продавачица Милена Станковић каже да свакодневно воде борбу са крадљивцима и да у маркету где ради нема правила ни у томе који су производи на мети лопова.

– Дешавало нам се и да девојке краду купке, дезодорансе, а они што пију узимају жестока пића, све чега се домогну – каже Милена.


НОВЕ ТАКТИКЕ

КРАДЉИВЦИ су врло вешти, сналазе се на разне начине. Све чешће многи поједу пецива, пршуту или сиреве док не стигну до касе. Доста њих узме 50 или 100 грама саламе и поједе је кришом између рафова. Неки покушавају да преваре апарате, како их сензорматик на излазу не би открио, препакују робу, рецимо скупље пасте за зубе убаце у кутију далеко јефтинијег производа, за бразилски орах користе шифру од кикирикија, уклањају „ботл тагове“ са скупих пића, замењују цене колоњској води, парфемима…

Извор: Вечерње Новости