СКГО: У Србији се недовољно ради на превенцији болести, људи умиру!

У Србији људи умиру од болести од којих се иначе не умире, јер се не ради на превенцији, што значи да се не води довољно рачуна о здрављу становништва, а то је недопустиво, изјавила је данас у Београду секретарка Одбора за здравље и социјалну политику Сталне конференције градова и општина (СКГО) Јасмина Танасић.

Јасмина Танасић је казала да је 2016. година веома важна за јавно здравље због ступања на снагу новог Закона о јавном здрављу, којим је СКГО добио надлежности да утиче на смањење смртности од болести које се могу спречити.

„2016 је важна година, због тога што смо почели да одвајамо више новца за здравство на локалном нивоу“, рекла је она пре седнице Одбора за здравље и социјалну политику СКГО-а у Београду.

Она је рекла да је добро што се од ове године за здравство из локалних буџета издваја око два одсто, што представља значајно повећање у односу на протекле године када се издвајало 1,25 одсто средстава.

„Ово је прва оснивачка седница Одбора за здравље и социјалну политику. Циљ нам је да се бавимо унапређењем здравља и социјалне добити становника Србије. Пробаћемо да утичемо на измене и допуне закона којим се баве овим темама. Данас је велики дан, јер формализујемо сарадњу централног и локалног нивоа у спровођењу Закона о јавном здрављу“, рекла је она.

Министарка без портфеља, задужена за демографију и популациону политику, Славица Ђукић Дејановић рекла је да се број становника Србије годишње смањује за 38.000, и треба зауставити тај негативан тренд, који је, како је указала, „највећа опасност за опстанак земље“.

„Један од битних фактора адекватних индикатора демографије су разне појаве међу којима и потреба да будемо боље образовани у домену репродуктивног здравља и основни задатак на ту тему имаће убудуће институције за јавно здравље и домови здравља“, рекла је она.

Шефица Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Жофија Пустај казала је да инвестирање у здравство представља инвестирање у будућност и да само сарадња свих заинтересованих страна може решавати проблема у здравству, у чему је веома важан глас грађана, локалне заједнице.

„Недавно усвојен Закон о јавном здрављу, као и стратегија која ће бити усвојена 2017. године, за нас је важан, јер и закон и стратегија промовишу приступ целе заједнице у решавању проблема“, рекла је Жофија Пустај.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић изразио је наду да ће сарадња свих заинтересованих страна обезбедити више средстава за здравље, чега раније није није било довољно.

Државни секретар у Министарству здравља Србије, Берислав Векић казао је да на локалном нивоу постоје бројни проблеми у здравству и да је неопходно да Закон о јавном здрављу, који је донет у марту, промени „физички, ментално и здравствено“ целокупну популацију.

„У Крагујевцу имамо топлану која се у 21. веку греје на угаљ, а с друге стране говоримо о хроничним опструктивним болестима плућа које то доноси“, рекао је Векић.

Он је казао да се на локалном нивоу мало давало здравству – 0,6 и 0,8 одсто локалних буџета, што показује да локална власт не воде довољно рачуна о јавном здрављу, а то је неопходно променити.

Помоћница министра здавља Србије, задужена за јавно здравље, Весна Књегињић рекла је да је у Србији потребно промовисати „здраве стилове живота“.

На састанку Одбора за здравље и социјалну политику СКГО потписан је Споразуми о сарадњи СКГО-а и Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, Института за јавно здравље Војводине, Института за јавно здравље Крагујевац и Института за јавно здравље Ниш.

Конститутивна седница Одбора за здравље и социјалну политику СКГО-а одржана је данас у Хотелу „Москва“ у Београду, а сутра СКГО организује радионицу – „Изазови у примени прописа у области примарне здравствене заштите и заштите права пацијената“.

Извор: Новости.рс