У Африци скоро искоренили ХИВ вирус, а у Србији расте број оболелих од овог опаког вируса!

Српска Лига (СЛ) – забрињава нас стални пораст броја ХИВ позитивних, толико и чињеница да је одзив на тестирање које се током читаве године ради у 23 здравствене установе слаб, и да многи и не знају да су инфицирани.

Српска Лига се чуди како је могуће да  je у Африци скоро искорењен ХИВ вирус, а у Србији расте број оболелих и заражених од овог опаког вируса. То само показује да је Србија као друштво организовано горе од Афричке „банана“ Републике.

Иако је данас Светски дан борбе против сиде добра је прилика да шира јавност почне да прича о томе и да се знање спроведе у акцију, не смемо заборавити важност јачања свести о ХИВ-у и током целе године.

Србија би до краја ове године могла да се приближи прошлогодишњем рекорду од 178 нових случајева ХИВ инфекције, па и да га достигне, с обзиром на то да су само у првој половини године званично потврђена 74 нова случаја, а највише ХИВ позитивних региструје се у новембру и децембру.

У Србији се процењује да бар 1.100 особа живи са ХИВ а да то не зна. Тај број треба додати на званично регистрованих 3.389 заражених, од када је 1985. регистрован први случај инфекције. У међувремену су од АИДС код нас преминуле 1.194 особе. Србија, ипак, и даље има ниску стопу учесталости ХИВ.

(srpskaliga.rs)