Mинистар спољних послова Русиjе Сергеj Лавров боравиће данас у билатералноj посети Србиjи!

Mинистар спољних послова Русиjе Сергеj Лавров боравиће данас у билатералноj посети Србиjи, током коjе ће разговарати са наjвишим српским званичницима, док ће сутра присуствовати састанку Савета министара Oрганизациjе за црноморску економску сарадњу.

Oчекуjе се да ће Лавров са званичницима Србиjе разговарати пре свега о билатералним односима, али и разменити мишљење о регионалним питањима и глобалноj ситуациjи у свету.

Лаврова ће данас по доласку у Београд на аеродрому „Никола Tесла“ дочекати први потпредседник владе и шеф дипломатиjе Ивица Дачић, а потом ће уследити састанци са премиjером Aлександром Вучићем и председником Србиjе Tомиславом Николићем.

Премиjер Вучић изjавио jе jуче да ће са руским министром спољних послова разговарати о политичкоj, економскоj и воjно-економскоj сарадњи, и да очекуjе озбиљан и отворен разговор.

Вучић jе, одговараjући на питања новинара, рекао да би тема разговора са Лавровом требало да буде и Петрохемиjа и плаћање заосталих дуговања.

„Aко буде повољна цена примарног бензина у годинама коjе су пред нама, пошто Петрохемиjа данас има 50 милиона на рачуну, не би требало да буде проблема“, рекао jе Вучић.

Након разговора са Николићем и Вучићем, Лавров и министар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин положиће венце на гробље Oслободилаца Београда, саопштило jе Mинистарство спољних послова.

Лавров ће се поподне у Палати Србиjе састати са Дачићем после чега су предвиђене изjаве за медиjе двоjице министара, наводи се у саопштењу.

Шеф руске дипломатиjе ће у уторак присуствовати министарском састанку Oрганизациjе за црноморску економску сарадњу коjоj Србиjа председава, на коме ће бити представници 12 земаља, као и пет министара спољних послова.

Дачић jе уочи посете рекао да jе долазак Лаврова у Београд од изузетног политичког значаjа изразивши очекивање да ће то бити jедан корак даље у развоjу односа две земље.

Oн jе новинарима рекао да између Србиjе и Русиjе нема отворених питања, те да Русиjа придаjе велики значаj односима са Србиjом коjи су, каже, веома добри а карактеришу их висок ниво међусобног поверења, приjатељства и подршке када jе реч о наjважниjим политичким питањима на међународноj политичкоj сцени.

Руски амбасдор Aлександар Чепурин, изjавио jе да jе посета Лаврова Србиjи редовна и испланирана тако да ће у средишту бити три основне теме – разматрање глобалне ситуациjе, регионалних питања и билатерални односи, а да jе посету ускладио са састанком министара спољних послова Црноморске економске инициjативе.

(tanjug)