Лавров: Русија ће се супротставити покушајима да се прекроји резолуција 1244!

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оценио је да је његова посета Србији била садржајна по свим аспектима билатералне сарадње и да су разговори са српским званичницима били отворени и од поверења какво доликује стратешким партнерима.

Лавров је на конференцији за новинаре са српским министром спољних послова Ивицом Дачићем рекао да је са српским званичницима разматрао односе с НАТО-ом и ЕУ.

Дачић је рекао да Лавров никада није долазио у Београд да врши притисак на Србију већ да јој помаже.

„Без Русије није могуће заштити територијални интегритет и суверенитет Србије“, рекао је Дачић.

Он је рекао да Србија никада неће бити антируска држава и да нема намеру да буде чланица НАТО-а.

Лавров је рекао да је Русија солидарна са српским партнерима и да подржава напоре за регулисање проблема у БиХ искључиво у оквиру Дејтонског споразума, а да било која одлука у дијалогу Београда и Приштине може бити донета само уз консензус.

Лавров је посебно нагласио да ће се Русија супротставити покушајима да се прекроји резолуција Савета безбедности УН 1244 о Косову и Метохији из 1999. године.

„Размотрили смо ситуацију на Балкану, поводом које имамо заједничку позицију. Бићемо солидарни са нашим српским пријатељима и супротстављаћемо се покушајима да се поменута резолуција једнострано прекроји. Свака одлука мора да буде ствар сагласности између Београда и Приштине. Русија наглашено рачуна да ће Европска унија, која је на себе преузела функције модератора, деловати непристрасно, објективно и поштено“.

Двојица министара су најавили да ће премијер Србији Александар Вучић 21. децембра посетити Москву где ће разговарати о унапређењу војнотехничке сарадње, док ће руски премијер Дмитриј Медведев посетити Србију почетком следеће године.

         (Бета – Факти)