Скат: Србиjа може да има добре односе и са СAД и са Русиjом!

САД не тражи да се Србија определи између Америке и Русије, може да има добре односе и са једном и са другом земљом, а од ње зависи какви ће ти односи бити, изјавио је амбасадор САД у Србији Кајл Скат.

„Ми не водимо некакву политику да Србија треба да се определи или за Америку или за Русију, мислим да то може заједнички – и са Америком и са Русијом, нема проблема у томе“, рекао је Скат у интервјуу за портал „Јужне вести“.

Он је додао да питање какви ће бити односи Србије са Русијом, са САД, али и са Европском унијом, као и Кином треба упутити српској влади а не САД.

„То није наше питање, то је притање за српску владу и српски народ“, додао је.

Ипак, он каже да када су у питању вредности демократије и вредности међународног права, Србија треба да изрази своје мишљење.

„Не може да погледа Русију и каже „Анкесија Крима је противзаконита, док сте били председавајућа ОЕБС, али да са друге стране неће ништа да уради, кад сви други пријатељи и партнери ЕУ у којој хоћете да будете, кажу да то треба изразити на други начин. То је питање вредности о којима Србије треба да одлучи за своју будућност“, каже Скат.

Упитан шта је интерес Америке у Србији, он је одговорио да је то стабилност у региону, али и економски раст, који потврђује стабилност.

„Ми бисмо хтели да видимо стабилан регион, који се унапређује и иде ка ЕУ, а наша помоћ у Србији је фокусирана на економски развој“, додао је.

Говорећи о случају браће Битићи, амерички амбасадор је оценио да то оптерећује односе две земље и компликује ситуацију, као и нерешено паљење амбасаде САД у Београду, али да су оба случаја већи проблем – проблема правосуђа у Србији.

„Када нерешени случајеви трају већ годинама, то није фер ни према породицама жртава, али и не говоре најбоље о Србији. Очекујемо од Србије да правосуђе функционише и буде правде и за породицу Битићи“, рекао је.

О комплексу „Нови Ниш“ који у том граду гради америчка компанија, Скат је рекао да уколико тај пројекат буде успешан он ће „променити лице Ниша“ и привући друге инвеститоре.

(Tanjug)