ИНЦИДЕНТ НА ФИЛОЗОФСКОМ: Анархисти а не фашисти прекинули трибину!

ИНЦИДЕНТ на Филозофском факултету у Београду синоћ су изазвали чланови и симпатизери организација Анархосиндикална иницијатива и Маркс 21, а не неонацисти, како је наведено у појединим медијима – тврде за „Новости“ учесници трибине на којој је избио инцидент.

 Сукоб се догодио на промоцији књиге „Историја Републике Српске“ коју је организовала студентска организација „Систем вредности“. Говорили су историчари др Предраг Марковић, проф. др Чедомир Антић и Немања Девић.

Трибина је прекинута накратко, а после настављена и трајала је два сата. Према речима проф. др Чедомира Антића, реч је о намештаљци, јер је група анархиста желела да догађај представи као фашистички, па су инсценирали инцидент, снимали, изашли са сведочењем анонимне студенткиње у јавност.

Он каже да очекује да се појави цео снимак и види се ко је кога напао и да није било никаквих фашиста на скупу.

Немања Девић био је први говорник и током његовог излагања упала је група од око 20 младића, који су, каже Девић, одраније познати на факултету, и да су били организатори и учесници блокаде факултета, иако нису његови студенти.

– Дошли су до нас, испред катедре и почели да нам се смеју у лице – присећа се Девић немилог догађаја. – Наставио сам да говорим, а они да ремете излагање. Тада је из публике устала група од седам-осам младића која је кренула да се супротставља овима који су упали, да их упозорава на понашање… Почело је коштање, вређање, али није било физичког обрачуна.

Девић каже да је неколико полицајаца у цивилу замолило групу хулигана да изађу, што су они учинили. У њиховом друштву, каже, био је и Алекса Нешић, који је већ осуђиван због сличних догађаја. Овога пута, додаје, није се мешао.

Проф. Антић каже да су анархисти десет дана унапред најављивали инцидент на скупу и да су организатори због тога затражили асистенцију полиције, да би се спречиле теже последице.

– Мислио сам да само хоће да нас вређају и да прекину скуп, а заправо сада је, са овим подметањем појединим медијима, јасно да наш догађај желе да представе као фашистички, да су све инсценирали – тврди Антић. – Испали смо жртве бруталне монтаже и то ће цео снимак догађаја показати.

АНТИЋ ДОБИО ТУЖБУ

– РЕЧ је о истим људима који су блокирали факултет пре неколико година – тврди проф. Антић. – Покушавали су да ми блокирају наставу, што нисам дозволио. Једног сам тужио и добио на суду, а девојку која ме је анонимно у медијима оптужила да сам је ударио такође сам тужио. На суду је тврдила да никада у животу није била у мојој близини.

                                                                                                     

(novosti.rs)