Људи ће радити, али неће успети да зараде!

Економски аналитичар из Лондона Небојша Катић упозорио је на последице технолошке револуције, којима се још не бавимо, а оне су већ присутне.

Он је, говорећи на конференцији Економист – свет у 2017, нагласио да, за разлику од глобализације, у којој је било победника и губитника – а победник је била Кина, док су губитници били грађани западних развијених земаља – у технолошком развоју нећемо имати добитнике, већ само губитнике, јер ће он донети огроман број незапослених.

Према његовим речима, технолошка револуција затвориће бројна радна места, и то она добро плаћена, а отвориће радна места у сервисном сектору, која су лошије плаћена.

Људи ће, како је додао, радити, али неће успети да зараде.

Као пример смањења радне снаге навео је Амазон, највећу интернет-продавницу у свету, која већ тестира продавницу без људи. „За купце то је сјајна вест, јер ће уштедети пар минута, али треба имати на уму да на касама у Америци ради три милиона људи и поставља се питање где ће они радити“, указао је Катић.

Он је додао да се тестирају возила без возача и додао да је проблем што милион људи живи од вожње, а нико није у стању да каже шта ће се догодити када нестану њихова радна места.

Катић каже да припадници једне школе мишљења верују да још нема велике технолошке револуције, па је рано размишљати о последицама, припадници друга да ће нова технолошка револуција отворити нова радна места, док трећа група сматра да је технолошка револуција већ ту и да социјалне разлике стално расту, јер људи губе посао.

„Недопустиво је избегавати дискусију о проблему који се догађа. Одвија се опасан процес на који нико не реагује. Шокове какве смо имали 2016. имаћемо све више“, уверен је Катић.

Б92