ШТА ЈЕ ТО „ГЕНЕТСКО СИРОМАШТВО“? Четири начина понашања која привлаче немаштину!

Који су разлози сиромаштва и зашто делује да су одређени људи осуђени на њега, док је другима благостање по свему судећи пало с неба? Бизнис консултанткиња Наталија Грејс ауторка је књиге „Закони генетског сиромаштва“ у којој покушава да објасни како су људи програмирали себе на мале приходе.

Како она тврди, сиромаштво је узроковано следећим факторима:

1. Начин размишљања

Док смо били клинци, често је моје друштво после школе одлазило у кућу једне девојчице из мог одељења, и тамо смо скакали по каучу све док не би дошли родитељи. Нарочито смо уживали у томе због појединих федера који су готово избијали из поставе. Наше скакање производило је и прави облак прашине. Двадесет година касније, поново сам посетила своју другарицу из детињства и, на свој ужас, у њеној кући затекла сам исти тај кауч.

Колико сам могла да приметим, био је у приближно истом стању као када смо пре две деценије скакале по њему, али ја сам остала затечена целокупним стањем свих комада намештаја у кући. Све је било дотрајало, прашњаво и покварено. У глави сам брзо прерачунала колико би коштало да се купи нови кауч, замене старе столице и поломљено велико огледало, у чије је пукотине ставила фолију. Док смо разговарале, у глави сам стављала нове тапете на њене зидове. Желела сам да побацам све картонске кутије које су вириле испод њеног кревета, заједно са поломљеном саксијом коју је привезала паром најлонских чарапа.

„Али, шта ако су у изузетно тешком финансијском положају“ – запитала сам се недуго потом. Али, мој мозак се и даље није предавао и присетила сам се како сам и сама недавно купила јефтине тапете које изгледају сјајно. Где год да сам погледала, видела сам само пукотине, прљавштину и ђубре.

Одједном ми је синула једна мисао – зашто се прљавштина увек везује за сиромаштво? Сада то питам и вас. Можете да замените увек са „често“ и „готово увек“, али то је чињенично стање. Признаћете да и скроман дом има све предиспозиције да буде чист. Ипак, прљавштина је готово увек присутна у сиромашним домовима.

Мислим да је разлог томе што је та неуредност и прљавштина одраз ума и начина размишљања. Како су прљавштина и сиромаштво комшије, то значи и да је сиромаштво посебан начин размишљања.

Сиромаштво се огледа и у неопраним рукама.

2. Тврдичлук

У школи сам имала дивну професорку књиевности. Била је невероватно интелигентна и интуитивна. Једног дана, рекла је реченицу која ми се до данас урезала у сећање. Неко од ученика питао је шта је тврдичлук, а она је рекла: „Тврдичлук је оно када пијеш из старе, окрњене шоље док нову чуваш у креденцу“.

То срећемо у већини домаћинстава. Као што се вишак новца одваја за црне дане, тако се и добар есцајг чува за посебне прилике. Међутим, те посебне прилике су тако ретке, а црни дани су све чешћи. Ако све добро што имате чувате за будућност, она никада неће доћи.

Ако све своје наде улажемо у будућност, садашњост ће нам бити трагична.

3. Комплекс Пепељуге

Познајем жену која је двадесет година манијакално штедела новац како би могла да га придода новцу од продаје гарсоњере, и напокон себи купи кућу са баштом.

Сама је одгајила две ћерке. Стално су биле полугладне, а све три углавном су живеле на супама. Једном ми се старија ћерка поверила и рекла ми да се стиди тога што има само пар комада одеће, а сваки комад је видљиво крпљен. Иако је она расла, исте панталоне су, „магично“, расле са њом, тако што јој је мајка само дошивала нове материјале на њих.

Знате шта се онда догодило? Након две деценије одрицања, мајка је напокон купила кућу о којој је сањала, али девојке уопште нису биле заинтересоване за башту. Поред тога, нису се ни понашале као већина девојака јер су добиле „комплекс Пепељуге“. Другим речима, плашиле су се да троше новац па и данас, када имају посао и извор прихода, и даље иду у изношеној одећи, једу из полупаних тањира, а намештај не купују већ узимају оно што су други бацили. То сиромаштво остало им је зацртано у подсвести и тако се понашају и сада када могу себи да приуште мало уживања.

Константан страх од трошења и најмање своте новца ће вас психички уназадити.

4. Подсвесно програмирање

Деца која одрастају у сиромашној средини подсвесно себе програмирају на сиромашан начин живота и у будућности. Чехов је давно приметио да похабани зидови и прљави ходници имају погубан утицај на моћ ученика да уче у таквом окружењу.

Прљавштина и сиромаштво убијају човека у појам, и то сиромаштво остаје им у подсвести и када се околности промене.

Богатство је стање ума, а најмање што можете да урадите како бисте отерали беду јесте да повадите све те лепе тањире и шоље и кренете данас да их користите. Не чекајте специјалне поводе, сваки дан је специјалан. Баците поломљена огледала и поломљене саксије. Изгланцајте под, па ћете успут очистити и ум.

И богатство, као и сиромаштво су добрим делом начин размишљања.

(aktivniodmor.net)