Градови у Србији одбијају дочек и поручују – дајте новац болесној деци!

Након што се Пожега одрекла градског дочека Нове године како би тај новац преусмерили на поправку скенера у ужичкој болници, у Новом Саду је покренута петиција којом се тражи да се новац за ту намену преусмери болесној деци, а исто је за њима учињено и у Суботици. Изгледа да је Србију захвтила епидемија хуманости какву одавно нисмо видели и једва чекамо да видимо кога ће ухватити следећег!
Племенити Суботичани тренутно прикупљају потписе за петицију којом траже од Богдана Лабана, градоначелника, и локалне власти да одустану од дочека године на тргу и да тај новац потроше на помоћ тешкој оболелој деци и одраслима, пише Блиц.

У петицији „Будимо хумани – Нова година за Нови живот“, која кружи друштвеним мрежама, неколико цивилиних организација, неформалне групе и појединци који су покренули акцију, наводе да живот њихових суграђана зависи од донатора и СМС порука и захтевају да се одустане од концерта Гоце Тржан и прославе.

– Власт у Суботици би на овај начин показала пример и другим локалним самоуправама да учине исто, да се за новогодишњу ноћ одрекну забаве, покажу хуманост и помогну онима који имају само једну жељу, да преживе.

Грађани предлажу Лабану да локална самоуправа оснује посебан буџетски фонд који би био намењен само за потребе лечења болесних грађана.

– Ива Звекић, Александар Шешлија и други наши суграђани који су оболели од тешких болести принуђени су да чекају на медицинску терапију или да буду оперисани у иностранству. Такве операције коштају много и нико од њих није у могућности да обезбеди средства за лечење. Пружите им подршку! Одустаните од прославе! Покажите пример! Оснујте посебан буџетски фонд који ће бити намењен само за ове потребе, на који ће и сами грађани моћи да уплаћују новац, а који ће се првенствено пунити прерасподелом буџетског новца свих грађана – захтева се у петицији грађана.

Званичних информација из Градске управе о дочеку и колико новца је град определио за прославу нема, али је на сајту града у рубрици јавне набавке објављена конкурсна документација и обавештење о покретању преговарачког поступка без позива за подношење понуда за новогодишњи наступ Гоце Тржан.

(Blic)