ЧОВИЋ ТВРДИ ЕНГЛЕСКИ ШПИЈУН ХТЕО ДА УБИЈЕ ВУЧИЋА: Агенти МИ-6 стоје иза Сребренице!

Агенти британске тајне службе МИ6 умешани су у атентат на српског премијера Александра Вучића јула 2015. у Сребреници, тврди бивши потпредседник владе Србије Небојша Човић.

Према његовим речима, иза целе операције стајао је обавештајац Ентони Монктон, који је службовао у Београду у време кад је убијен Зоран Ђинђић.

Човић је у интервјуу за ТВ Пинк рекао да је Ентони Монктон виђен у Сарајеву уочи напада у Поточарима.

– Ситуација у којој се ми сада налазимо је врло интересантна. Поводом убиства премијера Зорана Ђинђића помињан је Монктон и његово присуство у полицији. Кад је био напад на Вучића у Сребреници, чини ми се да је тај исти Монктон 15 дана раније био у Сарајеву у једном кафићу близу стана Насера Орића. А чини ми се и да је акцијом напада на премијера Вучића у Сребреници у великој мери координисао син Насера Орића – казао је Човић.

Мултиетничка мафија

Он је додао да би „и тај део међународног сегмента требало анализирати“.

– Не кажем да је то приступ државе, али мафије су мултиетничке, ту нема никаквих граница. Некако ми се чини да амбијент у којем се сада налазимо почиње да личи на период кроз који смо прошли. Надам се да смо имали довољно лошег искуства да нам се неке ствари не понове – рекао је Човић.

Он није желео да одговори на питања Курира откуд му та сазнања. Само нас је упутио на текст који је недуго после напада на Вучића објавио један дневни лист, а где се наводи да је пензионисани агент британске обавештајне службе МИ6 Џорџ Базби главни организатор напада у Поточарима. Међутим, у тексту се, бар не у том контексту, не помиње Монктон, тако да је остало нејасно откуд Човићу те информације.

Стручњак за тероризам Џевад Галијашевић каже у разговору за наш лист да су Британци сигурно умешани у напад на Вучића.

– Британци јесу умешани. То је било кажњавање за британску резолуцију о Сребреници, јер је Русија уложила вето, а на захтев Србије. Али то је изнад Орића. Политички врх у Сарајеву, у сарадњи с Британцима, покушао је атентат на Вучића. То је био класичан атентат – сматра Галијашевић.

У Бечу за време напада

Зоран Чичак, добар познавалац обавештајних прилика на Балкану, каже да је Монктон у време кад се десио напад на Вучића био на служби у Бечу, где је координисао британске „обавештајне станице“ у средњој и источној Европи.

– Монктон је, у вези с неуспелим нацртом британске резолуције у Савету безбедности у Сребреници, имао одређену комуникацију са Арминком Хелић (британском политичарком рођеном у БиХ, оп. аут.), која се ангажовала као спонзор овог пројекта. Колико ми је познато, од њега се тада првенствено тражило да процени реакције разних играча тим поводом – каже Чичак.

Он, међутим, истиче да би га изненадило да обавештајац „тако високог ранга као Монктон, толико добро познат у свим овим земљама, и уз то на два месеца пред пензију, буде послат у једну акцију тог степена осетљивости“.

– За такве задатке на терену обично служе нижерангирани и мање упадљиви људи – каже Чичак.

(kurir.rs)