ДАЧИЋ НЕ ЖЕЛИ ДА ПОДРЖИ НИКОЛИЋА: Ивица отворено заратио с Томом!

Лидер социјалиста Ивица Дачић казао је да је та странка спремна за разговоре са напредњацима о заједничком кандидату за председничке изборе, али да неће подржати Томислава Николића „на начин на који се кандидовао”.

Он је нагласио да СПС и ЈС по традицији увек имају кандидата за шефа државе, али уколико постоји шира коалиција чији су део, онда су спремни да се разговара о заједничком кандидату.

– Ми свакако не можемо разговарати да подржимо неког кандидата, ми можемо да разговарамо да имамо заједничког кандидата. Ако Александар Вучић и СНС желе да о томе разговарамо, ми ћемо о томе разговарати када они мисле да је за то дошло време – рекао је Дачић гостујући на ТВ „Пинк“. Како каже, није било разговора о кандидатури Томислава Николића.

– Он сада не наступа као заједнички кандидат и сигурно да га не можемо подржати. Ако нема разговора о заједничком кандидату, ми ћемо имати свог – прецизирао је Дачић и подсетио да је Николић на прошлим изборима освојио 23 одсто гласова, док је он имао 15 одсто гласова.

Лидер социјалиста је указао да је 95 одсто ствари о којима је Николић говорио, правдајући своју кандидатуру, урадила Влада Србије, чији је СПС део, те да су то и њихови резултати.

– Друга је ствар да Вучић жели да се кандидује, он је лидер коалиције и о њему можемо да разговарамо као о заједничком кандидату – нагласио је Дачић.

Став лидера СПС-а није много изненадио политичког аналитичара Драгомира Анђелковића, који истиче да Дачић не би могао у својој странци да образложи да треба да се повуче да би подржао Томислава Николића.

– У његовој странци Николић сигурно нема ауторитет. Са друге стране, Александар Вучић има углед и међу симпатизерима СПС-а, тако да Дачић може да образложи вођству странке и гласачима да се неће кандидовати да би подржао Вучића. Када се ради о Николићу, то би био велики удар за њега унутар партије. СПС има коалициони договор са СНС-ом и они могу да разматрају да подрже кандидата напредњака, али не Николића, који се самозвано кандидовао. Зашто би СПС подржао Николића када они нису са њим у било каквој комбинацији, али јесу у владајућој коалицији – казао је он.

(Ало)