РУСИЈА спремила план Б4 за Балкан!

Руски председник Владимир Владимирович Путин снажно се залаже за формирање „Балканске четворке“, савеза војно неутралних и суверених држава у коме би биле Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Македонија!

Ово је јуче у Београду потврдио Сергеј Железњак, најближи страначки сарадник руског лидера. Железњак, чије је званична функција заменик генералног секретара Путинове странке Јединствена Русија, поручио је да је Москва уверена да само реализација плана Б4 дугорочно може да осигура мир и безбедност на Балкану и шире у Европи.

Руски званичник је истовремено упозорио да Запад на силу увлачи Црну Гору у НАТО и да то може изазвати озбиљне сукобе у региону!

НАТО силеџије

Према Железњаковим речима, Србија је најбољи пример државе која доследно и принципијелно чува суверенитет и своје интересе.

– Поздрављам напоре за формирање балканског савеза војно неутралних држава, који је битан за безбедност целог Балкана и целе Европе. То је главни пут да се сачува мир у региону. Урадићемо све што можемо да помогнемо Србији да очува суверенитет. Снажна Србија са Русијом јесте моћан гарант безбедности. Да није тако, ко зна на шта би биле спремне неке усијане главе које не мисле добро Балкану!? Ми, Руси и Срби, братски смо народи, истомишљеници, имамо вишевековну заједничку историју, вредности. Нас у сарадњи не руководе само интереси… – истакао је Железњак на заједничкој конференцији за новинаре са представницима покрета „Заветници“.

Он је, истовремено, упозорио да НАТО пакт, у ком доминантну улогу имају САД, покушава да утиче на балканске земље, што се јасно види на примеру Црне Горе.

– Црногорско друштво је подељено кад је реч о чланству у НАТО. У случају да се вештачки и насилно форсира учлањење, може доћи до погоршања ситуације и онда би НАТО одговарао за конфликт у Црној Гори. С обзиром на то да се Балкан наоружава, то чак може довести и до жртава! Мудро би било питати Црногорце желе ли у НАТО. Вештачка присиљавања ником нису у интересу… – подвукао је Железњак.

Председник „Заветника“ Стефан Стаменковски, после састанка са Железњаком, рекао је да са Народним слободарским покретом и Народном мрежом покрећу иницијативу за усвајање закона о војној неутралности.

– Пре два дана се навршило девет година од потписивања Резолуције о војној неутралности и време је да усвојимо закон о неутралности. Наша једина шанса јесте јака, суверена, слободна и војно неутрална Србија, која ће у оквиру „Балканске четворке“ бити носилац идеје неутралности држава – нагласио је Стаменковски.
‘Балканска Швајцарска’

Аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује да су Железњакове речи званичан став руског руководства.

– Москва не жели поделе, већ стварање балканске зоне неутралности у којој би Србија била „балканска Швајцарска“. Ми не бисмо били ни у једном политичком или војном блоку… Русија је још пре неколико година изнела ову идеју, која је одлична јер пре свега потенцира економски развој. Трамповом победом она постаје сасвим реална, јер је очигледно да САД неће гурати Црну Гору у НАТО. Трамп неће ризиковати сукобе са Путином због Црне Горе – закључује Анђелковић.

(Agencije, Informer)