Нова Обамина пакост против Трампа: Увео додатне санкције Русији и протерао 35 њених дипломата!

Одлазећи председник САД Барак Обама потписао је данас декрет о увођењу нових санкција Русији због мешања у америчке председничке изборе и наложио протеривање 35 руских дипломата.

Обама је у саопштењу навео да „то не значи и крај увођењу санкција“ и упозорио да ће САД предузети и друге мере „када процене да је то неопходно“, укључујући и операције чији детаљи „неће бити саопштени јавности“.

Он је додао да сви Американци „треба да буду у приправности због деловања Москве“.

Одлазећи амерички председник донео је и одлуку о протеривању 35 руских дипломата из Руске амбасаде у Вашингтону и конзулата у Сан Франциску, дајући им рок од 72 часа да са породицама напусте САД, што је одговор на мешање Русије у америчке председничке изборе хаковањем сајтова и мејлова Демократске странке.

Дипломате су проглашене за „персоне нон грата“ због „повреде правила дипломатског понашања“.

Обама је навео и да руски држављани неће више имати приступ руским представништвима у Мериленду и Њујорку.

Обама додао да су санкције повезане са руским „подривањем демократије у САД“ и да им је циљ „парирање свенационалном режиму ванредног стања због значајне злонамерне сајбер-активности“
Ограничења уведена овим санкцијама усмерена су против шест држављана Русије и пет руских државних организација, укључујућу Федералну службу безбедности и Главну обавештајну управу (ГРУ) руског Генералштаба.

На удару су појединачно: шеф ГРУ Игор Коробов, његови први заменици Владимир Алексејев и Игор Костјуков и заменик – Сергеј Гизунов.

Обамин списак је обухватио и Алексеја Белана и Јевгенија Богачева чије функције нису наведене, али јесу надимци. Неки из тога извлаче закључак да Американци управо њих двојицу сумњиче за хакерске нападе које Бела кућа приписује Русији.

У Обамином указу се наглашава да ће имовина на територији САД свих лица која су на удару нових санкција бити „ухапшена“

Тим Доналда Трампа назвао је сваљивање пораза Хилари Клинтон на „руске хакере“ покушајем Обамине администрације и Демократске партије да „делегитимизују председничке изборе“.

(Бета –Факти)